La futura Llei d’economia social promourà la transformació a un model “més plural, sostenible i centrat en les persones”

El sector i el Govern pacten el document de bases a partir del qual s'ha de redactar la norma


La futura Llei d'economia social i solidària promourà el reconeixement i la transformació cap a un model "més plural i sostenible i centrat en les persones", en paraules del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Acompanyat del president de l'Associació Economia Social de Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens, ha presentat telemàticament el document de bases de la futura norma. Entre d'altres, el document estableix la necessitat d'establir un marc fiscal propici que reconegui l'impacte social, la definició dels valors que han de permetre les empreses acreditar-se com a economia social i la creació del Consell Català de l'Economia Social i Solidària.

El Homrani ha posat en valor el pes de l'economia social i ha defensat que s'ha demostrat que és també "més resilient" a les crisis. El conseller ha destacat la importància d'establir un marc jurídic que serveixi de paraigües per a la gran diversitat d'economia social existent a Catalunya. Per això, una de les primeres tasques serà la de definir conceptes i establir com s'ha d'acreditar que es forma part d'aquesta economia.

Des de l'AESCAT, Llorens ha assegurat que el document de bases és "històric" i permetrà treballar per un model amb valors i realment centrat en les persones. En primer lloc, la llei establirà el marc normatiu per definir "molt clarament què és i què s'entén" per economia social. En aquest sentit, es concretaran les formes jurídiques pròpies de l'economia social però anirà més enllà, "amb una mirada àmplia" per basar-se en els valors i no només en la forma jurídica.

Aquests valors són l'impacte social positiu orientat cap a l'interès general, no tenir finalitat de lucre o amb distribució limitada i transparent dels excedents, sistemes de governança democràtics incorporant els diferents col·lectius, apostar per la transformació social en clau feminista i d'igualtat de gènere, la generació d'ocupació estable, compromís amb el medi ambienti arrelament amb el territori, entre d'altres. Llorens ha assegurat que aquests "no són valors utòpics" sinó presents ja en moltes organitzacions catalanes. En base a això es farà un procés de reconeixement que finalitzarà amb un registre d'utilitat pública.

En segon lloc, la norma busca fomentar i promoure l'economia social i solidària. Per aconseguir-ho, es duran a terme mesures de sensibilització i formació, ja que Llorens ha explicat que s'ha de fer un "des aprenentatge" per passar dels models competitius als que es basen en els valors.

Marc fiscal que recompensi l’impacte social

Altres mesures per fomentar aquesta economia social són facilitar la creació d'empreses i organitzacions, convenis amb el municipalisme, incentivar agrupaments d'autònoms, promoure la transformació d'empreses mercantils i treballar en polítiques tributàries per assolir un marc fiscal "propici que recompensi l'impacte social positiu" en quant a cohesió , vertebració del territori i medi ambient, així com condicions favorables de finançament públic. També s'inclou la necessitat de promoure el consum responsable i l'emprenedoria col·lectiva i col·laborativa.

En tercer lloc, la llei pretén aconseguir un reconeixement institucional i de la seva representativitat, esdevenint interlocutor directe amb l'administració. Llorens ha afirmat que l'economia social no se sent actualment representada en la "dualitat empresa-treballador" perquè "va molt més enllà". El document preveu la creació del Consell Català de l'Economia Social i Solidària que estaria format de forma paritària per les organitzacions i el Govern i ha de sevir per fixar les polítiques públiques a desenvolupar.

El Homrani ha destacat que, tot i la convocatòria d'eleccions i la fi de la legislatura, han volgut fer públic el document per la importància del mateix i del fet que s'hagi assolit un acord dins d'un àmbit amb tants agents i tant diferents. El conseller ha posat en valor el consens assolit i ha afirmat que aquest ha de regir també la redacció de la llei.

En aquest sentit, ha explicat que han parlat amb els grups parlamentaris i els ha traslladat el missatge que l'endemà de les eleccions cal seure i valorar per quina via es tramet la llei. "Si des de l'àmbit de l'economia social han fet l'exercici del consens, des de l'àmbit polític hem de fer el mateix i tirar-ho endavant de la forma més ràpida possible", ha manifestat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article