Les residències demanen prioritzar les visites als centres per sobre de les sortides dels avis

ACRA diu que aquest Nadal és “especial” i no es justifica treure els residents pel risc de brots amb “altes mortalitats”


La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha dit que estan “molt preocupats” davant les festes de Nadal, i ha avisat que “enguany és especial” i no es justifiquen les visites curtes si després s'han de generar brots amb “altes mortalitats”.

Per això, en una entrevista al canal 3/24, ha demanat prioritzar les visites de les famílies als centres per sobre de les sortides de pocs dies dels avis. Pascual ha detallat que les dades generals d'Europa assenyalen que el 29,7% dels majors de 80 anys amb Covid-19 causen defunció. També ha recordat que la vacuna “és a tocar”, i que les residències han patit molt i estan fent “tot el possible” perquè no hi entri el virus dins els centres.

En aquest sentit, Pascual ha suggerit que el dia de Nadal els familiars han de visitar les residències, passejar pels jardins o a l'aire lliure, sense anar a un bar, amb un nucli familiar petit i amb mascareta. “El que comporta dir ‘bon Nadal’ és importantíssim i es pot fer de formes molt originals”, ha considerat.

D'altra banda, les persones que “tant sí com no” volen sortir, “que ho facin” però, segons ha dit, en sortides de cinc o sis dies, el que justifica qualsevol “petit aïllament”. De fet, ha afegit que sense estat d'alarma, si algú vol marxar, no el podran obligar a quedar-se. “Tots pensem que hem de prioritzar el més segur”, ha dit.

Pascual ha alertat que el test d'antigen que es fa prèviament al resident garanteix que aquest no està infectat, però no que no ho està la família. Per això, s'exigeix el certificat d'autoresponsabilitat de la família no haver estat en contacte amb positius. “Són dies de contacte i això ho sabem tots”, ha dit. Quan l'avi torna a la residència s'avalua, es fa un aïllament “el més curt possible” i després una PCR per garantir que no està infectat.

Pel que fa a la vacunació, Pascual ha celebrat que el dia 4 algunes residències de l'Estat comencin a vacunar, i ha pronosticat que a Catalunya hi haurà la vacuna “molt aviat al mes de gener”. A més, segons les seves previsions 21 dies després hi haurà un segon torn que “generarà immunitat” entre els avis.

En aquest sentit, Pascual ha explicat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els han suggerit una vacunació amb unitats mòbils que visitaran els equipaments, i que “començarà quan més aviat es pugui”, al voltant de la segona setmana de gener.

Brots en residències

Respecte als brots actius en diverses residències catalanes, ha dit que les xifres estan a tota Catalunya “molt millor”. Tanmateix, ha indicat que actualment les xifres no són molt altes, però quan entra la Covid-19 en una residència “és impossible de controlar” pel seu contagi aeri.

Ha recordat que als geriàtrics les persones grans no duen mascareta perquè els impedeix respirar, i la possibilitat d'obrir finestres és limitada pel risc que els avis agafin, per exemple, pulmonies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article