Les residències de Catalunya faran un test ràpid d’antigen a totes les persones usuàries abans de Nadal

Després de festes, Salut preveu que els centres residencials facin un cribratge universal amb PCR també a tots els residents

El Departament de Salut ha aprovat el Protocol operatiu sobre la interacció residents-familiars i treballadors en període de Nadal a les residències de gent gran. L’objectiu és facilitar la interacció de les persones que viuen a les residències de gent gran amb les seves famílies, i al mateix temps evitar que el retorn als centres pugui comportar un alt risc d’introduir el virus SARS CoV-2.

El document contempla que durant les festes nadalenques es prioritzaran les sortides llargues dels residents, de com a mínim tres dies o més, i mantenint contacte amb una única bombolla de convivència. En cap cas s’autoritzaran sortides encadenades, ja siguin llargues o curtes, que puguin donar lloc a multiplicar les interaccions amb diferents grups bombolla i que farien impossible el protocol de retorn a la residència.

Excepcionalment, i per a residents en situacions molt excepcionals i fruit de l’acord entre resident i família, equip assistencial del centre i Direcció del centre es permetran sortides d’un dia o de cap de setmana. Per protegir la salut dels residents i en funció de si la residència és verda, taronja o vermella, el document estableix els protocols que les residències hauran de seguir tant a la sortida del resident com a la tornada.

Les visites als centres

També durant aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, es preveu un augment de les visites als centres per la qual cosa les residències maximitzaran i ampliaran els espais destinats a aquestes visites perquè els familiars, en un nombre recomanat de tres persones simultàniament, puguin estar amb els residents el major temps possible.

El Procotol també contempla que en aquells centres en què no es puguin fer visites per motius epidemiològics, es posarà a disposició dels residents i de les famílies tots els mitjans disponibles (telèfons, tauletes, xats, etc.) per mantenir trobades en línia de forma àmplia durant aquests dies.

A més, els centres podran organitzar estratègies de testos ràpids d’antígens als familiars que realitzin visites presencials als centres. Paral·lelament, el Protocol també estableix que els passejos terapèutics pels voltants de la residència amb familiars es faran assegurant les mesures de protecció (mascareta, distància i rentat de mans), i en tornar, no caldrà fer cap prova o test als residents.

A partir del 21 de desembre i abans del 24 del mateix mes, els centres residencials faran un test ràpid d’antigen (TAR) a tots els seus residents. I un cop acabades les festes, es farà un cribratge universal amb PCR amb mostra nasal a tots els residents de tots els centres que permetrà valorar si les sortides de Nadal han afectat l’entrada del virus a les residències. Totes aquestes mesures són de caràcter excepcional per a aquestes dates i estan supeditades a l’evolució dels indicadors epidemiològics i a les recomanacions de Salut Pública.

58 morts a la Residència Fiella de Tremp

El brot de Covid-19 que afecta la Residència Fiella de Tremp ha causat la mort de tres usuaris més de l'equipament, amb la qual cosa la xifra de defuncions puja fins a 58. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, hi ha 22 residents més que continuen contagiats, nou dels quals es troben a l'Hospital Comarcal del Pallars. Mentre, entre els treballadors del centre de la tercera edat de la capital del Pallars Jussà n'hi ha 35 casos positius de coronavirus.

Des de Salut van informar aquest dimarts que 55 usuaris més ja han acabat l'aïllament i haurien superat la malaltia. El Departament va intervenir el centre el 28 de novembre, dues setmanes després que es detectés el brot davant d’una "situació descontrolada", una acusació que el patronat de la residència ha negat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article