Comença el trasllat de les persones sense llar que dormen a la Fira de Barcelona a tres hotels i residències

El canvi d'espai serà esglaonat i es preveu tancar el pavelló de la Fira abans que acabi l'any


Barcelona ha començat el trasllat de les prop de 170 persones que dormen a un pavelló de la Fira de Barcelona. Aquest cap de setmana prop d'una vintena de persones ja s'han desplaçat a un dels tres espais que substituiran el gran recinte, una residència d'estudiants al districte de Gràcia. Segons ha detallat la comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament, Sonia Fuertes, el canvi d'ubicació es farà de manera esglaonada per poder anar adaptant a poc a poc les persones sense llar o en situació d'emergència habitacional al nou entorn, però es preveu que el 31 de desembre ja es pugui tancar el recinte habilitat a la Fira.

De moment, a aquesta residència d'estudiants a Gràcia s'hi ha traslladat ja una vintena de persones, tot i que n'acabaran sent 97 provinents de la Fira que es calcula que acabaran d'arribar el dimecres vinent. Tot l'espai té capacitat per a unes 120 persones. En declaracions als mitjans, Fuertes ha explicat que en aquests espais les persones ateses hi podran esmorzar, sopar i dormir. Un dels punts importants és la privacitat que guanyaran, ja que fins ara vivien en un gran pavelló a la Fira de Barcelona sense pràcticament intimitat i ara passaran a estar en habitacions més petites, de fins a quatre persones.

A més, tal i com detalla el portaveu de la Fundació Salut i Comunitat, Manu Izquierdo, el fet que l'espai estigui ubicat en un punt més cèntric de la ciutat facilita també la integració de les persones. De fet, ha assenyalat que aquest trasllat fa que s'entri en una nova “fase” del dispositiu, ja que ara les persones podran sopar i dormir aquí, però després d'esmorzar marxaran de l'espai, ja sigui a treballar, a buscar feina, o a formar-se. “És una fase més relacionada amb la inserció”, ha resumit Izquierdo.

A més a més, també s'oferirà acompanyament professional a totes les persones en situació de vulnerabilitat. Quan estaven allotjades a la Fira ja se'ls va fer unes entrevistes per tal de saber les seves particularitats i problemàtiques, i ara s'ha derivat amb els serveis socials totes les seves casuístiques que se'ls hagi d'atendre. “Estem avançant en la direcció que creiem que ens permet donar una millor resposta”, ha confiat Fuertes, que ha afegit que l'objectiu és “dignificar al màxim la seva existència” i ajudar-los a poder construir “un projecte vital”.

Segons ha explicat Izquierdo, hi haurà professionals relacionats amb la integració social, l'educació, el treball social i la psicologia, i es distribuiran en quatre torns de treball des de les 6 de la tarda fins a les 10 del matí del dia següent en torns alternats.

“El canvi és enorme”

L'Antonio, de 55 anys, és un dels usuaris que avui ja dormirà al dispositiu de Gràcia. “Al veure això m'he quedat sorprès”, diu després de constatar que tindrà una habitació només per ell i dos companys més, l'Eugenio i el Nicolás. “Aquí hi estarem molt bé els tres”, afirma somrient.

Relata com les lliteres de l'Exèrcit del pavelló de la Fira, amb un matalàs prim, i el fet que fos un espai tan gran li generava problemes per dormir. “Tots els mesos que hi he estat no he dormit gairebé gens”, diu. “El canvi és enorme”, comenta sobre el nou espai que temporalment l'allotjarà. Amb tot, es mostra molt agraït pel temps que ha passat al pavelló de la Fira, ja que assegura que el va “treure del carrer” i els professionals de la Fundació que gestiona el dia a dia dels usuaris ho han donat “tot” per ell.

L'Eugenio, que té 77 anys, coincideix que el canvi d'equipament és un canvi “radical”. “Més tranquil·litat, menys merders'...”, afirma. “No hi ha punt de comparació”, destaca. A la Fira allò era un “pati” i aquí, diu, s'hi està més “calentet”. “Estic molt bé aquí”, conclou.

Mesures contra la Covid-19

El nou espai també estarà preparat davant la Covid-19. Izquierdo ha assegurat que tot l'espai garantirà les mesures de seguretat i de prevenció, amb circuits d'un sentit d'entrada i de sortida. Els menjadors i les habitacions estan preparats perquè totes les persones estiguin a com a mínim dos metres de distància, com ja es feia a la Fira, i s'intentarà evitar els contactes estrets. Tot i això, el portaveu ha dit que extremaran les precaucions perquè aquests espais són més tancats que la Fira.

Fuertes també ha detallat que a utilització d'aquests espais s'ha acordat amb la Generalitat i ha remarcat que té una vigència fins a finals de març. En aquest sentit, ha admès que no saben què passarà a partir de llavors però ah indicat que de moment tenen aquest espai fins llaors i tenen temps de planificar i veure com avança la situació. “Avui celebrem el primer pas i després ja veurem què podem fer”, ha conclòs.

Fuertes ha celebrat el canvi d'ubicació, que millorarà les condicions de vida d'aquestes persones, i ha volgut posar en valor tant la col·laboració públicoprivada de les institucions amb la residència d'estudiants com la públicosocial entre administracions i entitats. Concretament, aquesta residència d'estudiants la gestionarà la Fundació Salut i Comunitat, mentre que els altres dos espais els gestionaran la Creu Roja i el Centre Assís.

Tancament de la Fira a finals d'any

A banda de la residència d'estudiants al districte de Gràcia, el trasllat es completarà en dos espais més, un al districte de Sant Martí amb un centenar de places i un altre a Sarrià-Sant Gervasi, amb 26 places més. Amb tot, es preveu tancar el recinte de la Fira el 31 de desembre.

Els equipaments se sufragaran amb 2 milions d’euros del total de 3,5 que la Generalitat va comprometre fa uns dies per atendre persones en situació de sensellarisme a Barcelona i l'àrea metropolitana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article