Desenes d’entitats exigeixen que els candidats a les eleccions es comprometin a facilitar l’accés dels joves a l’habitatge

En un manifest conjunt denuncien que la joventut destina més d’un 120% del seu salari a pagar el lloguer


Més de 80 entitats i col·lectius han signat un manifest impulsat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) per reclamar als candidats a les eleccions del 14 de febrer que es comprometin a impulsar polítiques públiques per facilitar l'accés dels joves a l'habitatge. El manifest exposa que els joves a Catalunya destinen més d'un 120% del seu salari a pagar el lloguer, que el 56% dels joves pateixen desnonaments silenciosos i el 60% declara haver patit abusos en relació al lloguer. Denuncien que l'arrel del problema és la “visió mercantilista” de l'habitatge, que la situació dels salaris s'ha agreujat amb la Covid-19 i que els joves es troben “en la situació més precària de la història recent en matèria habitacional”.

El president del CNJC, Guillermo Chirino, ha argumentat la necessitat del manifest durant la seva presentació al Parlament perquè “no hi ha cap política pública específica” pel que fa a l'accés dels joves a l'habitatge, com tampoc ha dit que n'hi ha per les persones migrades o les famílies monoparentals. El text indica que els preus dels lloguers han pujat un 35,6% entre el 2013 i el 2019 i el salari del jovent s'ha reduït un 20,79% entre el 2010 i el 2017. Chirino també ha recordat que l'atur dels joves està arribant al 33,8%, el que ha dit que significa els pitjors moments de la crisi passada.

El manifest, que també accepta adhesions individuals, reclama consolidar la darrera reforma sobre el topall de preus de lloguer i realitzar noves reformes legislatives complementàries, així com aturar tots els desnonaments i fer efectiu el decret antidesnonaments del Govern. En aquest sentit Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres, ha lamentat que “si el Govern ha tardat 24 hores a posar 130 multes pel toc de queda, no pot ser que fa quatre mesos que el lloguer està regulat i encara no hi hagi ni una sola sanció”.

Així mateix, les entitats signants  també reclamen generar informació i augmentar la dotació de recursos de les oficines d'habitatge per garantir l'assessorament dels joves llogaters. Conclou que els objectius han de ser augmentar la taxa d'emancipació dels joves, reduir el preu dels lloguers, equiparar les ajudes actuals al pes real dels joves llogaters, reduir les ajudes familiars per costejar l'habitatge i que els recursos econòmics deixin de ser el motiu de la no emancipació.

Josep Babot, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona, ha posat l'accent en els desnonaments que es produeixen des del 2008, i que ha lamentat que “s'han incorporat com si fossin normals” però que “ens hauria d'avergonyir a tots com a societat”. Per això ha insistit en que espera que el consell de ministres aquest dimarts faci “una verdadera moratòria”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article