La Cerdanya i el Ripollès, confinades perimetralment per aturar una situació “molt complicada”

El Govern tanca restauració, cultura i instal·lacions esportives a les dues comarques


El Govern ha decidit aquest dimarts a la tarda el confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès a partir d'aquesta mitjanit i el tancament en aquestes dues comarques de la restauració, la cultura (excepte museus i biblioteques) i instal·lacions esportives que no siguin a l'aire lliure.

La resolució té una durada de 15 dies, fins al 6 de gener. També limita les reunions a sis persones. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que les mesures són “contundents”, però ha argumentat que la situació és “molt complicada” des del punt de vista epidemiològic, però també en el nivell assistencial, als hospitals de referència de Campdevànol i de la Cerdanya. En el primer cas, hi ha un brot que afecta professionals del centre.

Vergés ha remarcat que la incidència acumulada en els últims 14 dies és superior als 1.000 casos per 100.000 habitants en aquests dues comarques, amb velocitats de contagi molt altes i amb un percentatge de positivitat alt (a la Cerdanya voreja el 20%). A això li ha sumat un “gran impacte assistencial” en els dos hospitals de referència. Ha remarcat que a Campdevànol hi ha 22 pacients amb Covid-19 i 21 treballadors infectats, i al de la Cerdanya també hi ha una situació “complicada” amb 11 ingressats i 10 sanitaris en aïllament preventiu. “Són hospitals petits i no tenen llits de crítics”, ha recordat.

Una altra mesura especialment contundent és la reducció de deu a sis persones de les reunions tant en espais oberts com tancats durant les festes nadalenques. Una reducció que, a més, ha de respectar la reunió com a màxim de dues bombolles de convivència.

La consellera també ha explicat que es convocaran els consells comarcals respectius per treballar ajudes econòmiques per fer front a les pèrdues que experimentaran els diferents sectors afectats per aquesta tancament.

La titular de Salut també ha remarcat que el comportament en aquestes dues comarques és “molt diferenciat” respecte al de la resta de Catalunya, i per això no es preveu estudiar si calen noves mesures a la resta del país abans del 28 de desembre. “Per sort no tenim un creixement exponencial com a principis d'octubre”, ha dit.

Segons ha apuntat Vergés en aquestes dues comarques s'han fet diferents actuacions i cribratges per comprovar in situ quina és la situació epidemiològica. El coordinador de la unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha subratllat que hi ha la percepció epidemiològica d'un augment de la població en aquestes dues zones, i això podria haver infectat els propis residents. Ha matisat, però, que es tracta d'una hipòtesi, atès que no s'ha pogut lligar els diversos brots que s'han detectat en les darreres setmanes amb un cas únic.

Mendioroz ha afegit que des de fa dues setmanes segueixen en aquestes dues comarques brots en diversos àmbits com el familiar, o el laboral. N'hi ha hagut “en tot tipus d'activitats”, i normalment en poblacions petites Salut és capaç de “traçar-los fàcilment”. Mendioroz ha reconegut que “això ara no passa” i d'aquí que es pensi en la hipòtesi de l'augment de població. “Després de dues setmanes de bregar amb els brots prenem aquestes mesures. Abans que vagi a més és el més sensat”, ha indicat.

Restricció total d’entrades i sortides

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que les noves mesures decretades pel Govern entren en vigor aquesta mitjanit. Ha explicat després que es tracta d'una restricció total d'entrades i sortides (també de la interacció entre les dues comarques) amb les excepcions habituals de desplaçaments per motius laborals, sanitaris o de cura de menors o de persones dependents, entre d'altres.

Sí està permès travessar les dues comarques, sempre i quan el viatge comenci i acabi fora d'ambdues. Es podria anar del Barcelonès al Berguedà, per exemple, a través de la Collada de Toses, si fos el cas. Sàmper també ha explicat que les pistes d'esquí romandran obertes, per bé que es tancaran els serveis que s'ofereixen a les estacions.

Pel que fa als comerços, es mantenen oberts els de primera necessitat, tal com és habitual, i la resta hauran de limitar l'aforament al 30% de la capacitat. Els establiments de més de 800 metres quadrats també podran obrir amb aquest límit i, a més, reduint la superfície hàbil.

Per controlar que es compleix el confinament, els Mossos d'Esquadra i les policies locals dels diversos municipis d'ambdues comarques establiran dispositius tant a carreteres principals com secundàries, que implicaran la participació d'un centenar d'agents diaris durant els quinze dies que dura la mesura, segons ha explicat el comissari dels Mossos Juan Carlos Molinero.

D’altra banda, Mendioroz també ha explicat que fins al moment no hi ha cap cas detectat de la nova soca del virus que s'ha manifestat al Regne Unit, però ha indicat que el Departament es planteja la possibilitat d'estudiar-ho amb detall en aquells indrets on hi hagi un augment destacable de transmissió comunitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article