Grups de dones recorren de nit zones d’oci nocturn de Lleida per detectar elements i espais insegurs

L'acció s'emmarca en un projecte de la Paeria per incorporar la perspectiva de gènere en els espais públics i privats


El Centre Municipal d'Informació i Atenció a les Dones (CIAD) de Lleida va organitzar aquest dilluns al vespre dues marxes exploratòries per dues zones d'oci nocturn de la ciutat per detectar elements o espais que poden generar inseguretat. 

Van ser dos grups de nou dones cadascun les quals van recórrer durant dues hores els carrers de la zona de bars musicals i la zona dels 'Vins' des d'una perspectiva de gènere. Durant el recorregut, van reflexionar i van compartir percepcions i experiències personals en relació amb aquests espais. L'acció es va fer amb la col·laboració de l'equip del programa NitsQ Lleida i s'emmarca en un projecte més ampli de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes sobre espais segurs a la ciutat.

‘Construint espais segurs’ pretén analitzar la situació actual en diferents entorns per adaptar espais i equipaments a les persones que els utilitzen i amb perspectiva de gènere, una perspectiva que va més enllà de les polítiques per a dones i pensa en tothom. La marxa està finançada pel Ministeri d'Igualtat amb càrrec als fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere i tindrà continuïtat l'any vinent, com a part d'aquest projecte més extens.

Blanca Valdivia i Magda Isard, expertes del Col·lectiu Punt6, van ser les encarregades d'anar orientant les reflexions en la marxa exploratòria i d'aportar els coneixements de l'urbanisme feminista pel que fa a la manera de repensar i actuar sobre els espais públics i privats per fer-los més inclusius i segurs.

Els factors que influeixen sobre la percepció de seguretat en els espais depenen de diferents variables com ara la neteja, la il·luminació o que estiguin habitats o no, entre altres. Segons van indicar les expertes, en aquests recorreguts s'analitzen les diferents variables de la configuració urbana com ara l'espai públic, mobilitat, equipaments, habitatge, participació i seguretat.

En aquest sentit, van assenyalar que la seguretat i la participació són variables transversals que es consideren quan es parla dels altres aspectes físics de la ciutat (espai públic, mobilitat, equipament, habitatge). Per tant, “els recorreguts de reconeixement van més enllà dels aspectes de percepció de seguretat”, van exposar Valdivia i Isard.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article