El primer projecte d'habitatge cooperatiu a Lleida ja compta amb nou famílies inscrites

Hi començaran a viure el primer trimestre de 2021


El primer projecte d'habitatge cooperatiu de la demarcació de Lleida ja compta amb nou famílies inscrites, que hi començaran a viure a partir del primer trimestre de 2021. Es tracta d'un edifici de 30 habitatges, d'una, dues i tres habitacions, situat al número 8 del carrer del Bruc de Lleida. 

El projecte és el resultat d'un esforç transversal público-cooperatiu per un habitatge accessible per a tothom. Així ho han destacat durant la presentació oficial els representants de Dinamo Fundació i Ponent Coopera, com de la Paeria, l'Agència d'Habitatge de Catalunya i també de la cooperativa La Closca, que gestionarà entre els seus socis 26 dels 30 habitatges i d'Hàbitat 3 que gestionarà els altres quatre com a habitatges d'emergència.

Les persones interessades a formar part de la cooperativa per accedir a algun d'aquests habitatges, han de complir els requisits per poder optar a un pis de protecció oficial, s'han d'inscriure al web de la Dinamo Fundació i fer una aportació de 250 euros. Els pisos s'adjudicaran per ordre d'inscripció al projecte.

La Dinamo Fundació va adquirir l'edifici a través del dret de tanteig i retracte, per valor de dos milions d'euros, per un termini de 75 anys. L'edifici està acabat i apunt per entrar a viure. Compta amb un pati interior comunitari de 242 m2 amb piscina i un espai comunitari d'uns 50m2. Els habitatges de 36 a 76 m2 compten amb calefacció i aire condicionat, acabats de qualitat i vidres tèrmics.

Segons els impulsors, l'objectiu d'aquest edifici és “garantir la propietat col·lectiva, facilitar l'accés a un habitatge digne i regir-se per un sistema no especulatiu”.

L'edifici es va acabar de construir el 2018 i compta amb dues escales. Pels pisos d'una habitació, d'uns 36 metres quadrats, es pagarà un lloguer d'entre 295 i 325 euros; els de dues habitacions i d'uns 45 metres quadrats, entre 370 i 400 euros; i els de tres habitacions i uns 72 metres quadrats, entre 610 i 650 euros. Pel que fa als habitatges d'emergència es destinaran a necessitats puntuals de famílies vulnerables i també durant un termini més llarg de temps amb uns lloguers adaptats als ingressos de cada nucli familiar.

Segons Marcel Vidal, de Ponent Coopera, quan administracions i entitats socials van juntament  poden fer coses “tan grans com aquesta” per promoure “un canvi de model econòmic”. “Posem la vida al centre sense regir-nos per la llei del mercat sinó per l'economia social”, ha destacat. Per la seva banda, Diana Calvo, de La Closca, ha afirmat que la cooperativa va néixer fa tan sols uns mesos amb l'objectiu d'aconseguir espais comunitaris socials com ara rentadors compartits o un hort comunitari al terrat.

D’altra banda, el tercer tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha explicat que la modalitat cooperativa és “de les millors solucions” que es poden aportar per aconseguir habitatge assequible. És per això que ha encoratjat tothom a trobar cooperativistes per convertir La Closca en un “referent d'habitatge” a Lleida.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article