La Societat Catalana de Pediatria assegura que les escoles “segueixen sent segures”

Consideren que l'evidència actual avala el seguiment presencial del curs i recorden que l'escola és un dret fonamental


La Societat Catalana de Pediatria expressa “tot el suport” per mantenir les escoles obertes i referma que els alumnes puguin seguir el curs de forma presencial. “L'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen”, afirmen en un posicionament.

Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i especialista en malalties infeccioses, assegura que han fet el posicionament després d'analitzar tota l'evidència científica disponible i concloure que les escoles “segueixen sent segures” sempre que es continuïn adoptant les mesures preventives com la mascareta, la distància, la ventilació o la higiene de mans. “No tenen per què ser la causa principal de transmissió”, afirma.

En aquest sentit, des de la societat pediàtrica asseguren que les dades sobre la Covid-19 en els infants confirmen que la transmissió és molt més alta dins del nucli familiar que dins de les aules i que “ells no són el motor que impulsa la pandèmia”. De fet, Pineda destaca que la transmissibilitat fins a dia d'avui es manté molt baixa, ja que en el 92% dels casos detectats en escoles el cas índex no era un infant. “Per a nosaltres no ha canviat res”, apunta.

A més, en el posicionament conjunt afegeixen que el tancament escolar agreuja la desigualtat d'oportunitats i l'accés a les tecnologies entre les famílies amb pocs recursos. “L'escola és un dret fonamental dels infants”, conclouen.

“Tant ara com en els moments anteriors de la pandèmia, el motor han estat els contagis que han tingut lloc fora de les escoles i en franges d'edat no infantils”, subratllen. Per això, de moment i fins que no es decidís un potencial confinament total de la població, manifesten tot el seu suport per mantenir les escoles obertes.

De fet, adverteixen de les greus conseqüències que es deriven de no estar en aquest entorn, ja que és “imprescindible per al desenvolupament saludable i benestar personal, i sovint un lloc on es proporciona nutrició i supervisió emocional a les famílies més vulnerables”.

En el posicionament fet públic recorden que tant l'OMS com el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC per les sigles en anglès) demanen que els entorns educatius segueixin oberts i que la decisió de tancar les escoles sigui l'últim recurs.

Les escoles són entorns segurs

Segons apunten des de la Societat Catalana de Pediatria, en un document difós per l'ECDC el 23 de desembre, diuen, es conclou que no es disposa d'evidència sòlida que la nova soca britànica sigui més transmissible en infants menors de 9 anys ni del seu impacte en les escoles.

D'altra banda, apunten que les visites als serveis d'urgències pediàtriques i els ingressos en hospitals catalans es mantenen estables des que les escoles estan obertes. “Cal seguir apostant perquè les mesures de seguretat es compleixin dins de les aules i no estalviar esforços ni recursos, com per exemple, en els sistemes de ventilació, material de protecció i espais de formació per a alumnes i mestres perquè segueixin complint aquestes mesures dins i fora de les aules”, assenyalen.

Per tot plegat, reiteren la importància de mantenir obertes les escoles i donen suport a seguir com fins ara, en què es decideix només un tancament provisional i transitori “en llocs i condicions particulars justificades segons les dades epidemiològiques”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article