Vergés afirma que la propera setmana podrien arribar unes 5.800 dosis de la vacuna de Moderna

La consellera defensa que s'està agafant un ritme “adequat” de vacunació

Catalunya podria rebre la setmana vinent unes 5.800 dosis de la vacuna de Moderna, segons ha explicat a RAC1 la consellera de Salut, Alba Vergés. La consellera s'ha mostrat cauta a l'hora de confirmar amb rotunditat que els vaccins arribaran fins que no tinguin el “compromís exacte” al respecte.

En tot cas, ha dit que de moment són “molt poques” les dosis que podrien arribar però que a Catalunya li pertocarien gairebé 100.000 que anirien arribant les successives setmanes. En una roda de premsa posterior per fer seguiment de la pandèmia, Vergés ha explicat que la previsió és que arribin 5.800 dosis la setmana vinent, 8.500 la següent, 21.000 la següent i 62.900 la següent. Ha insistit però que es desconeix el dia en concret en que podrien arribar les primeres dosis d'aquest nou vaccí.

La consellera ha clarificat que tant les vacunes de Moderna com les de Pfizer es poden administrar “indistintament” a qualsevol persona i que no hi ha cap indicació per reservar una per a un col·lectiu i la segona per a un altre. En tot cas, sí ha confirmat que qui rebi la primera dosis d'una de les dues rebrà la segona dosi de la mateixa. D’altra banda, Vergés ha explicat que la formació és diferent segons sigui una vacuna o l'altra, ja que les característiques de conservació també ho són. Fins al moment, s'han format gairebé 5.000 persones, segons ha apuntat la consellera.

Pel que fa a si l'arribada de la vacuna de Moderna podria accelerar les etapes, Vergés ha respost que si s'accelerés l'arribada de moltes altres vacunes o dosis sí que es podria començar un desplegament “més àgil” de la segona etapa abans del previst però ha dit que això no sembla que hagi de passar.

Defensa que s'està agafant un ritme “adequat” de vacunació

La consellera ha defensat que s'està agafant un ritme “adequat” de vacunació i ha apuntat que només fa una setmana que es va iniciar i que encara no s'ha arribat a desplegar amb la velocitat que acabarà tenint. Aquest passat dimecres, festiu de Reis, ha detallat que s'han vacunat 3.000 persones més però que el ritme del dia anterior, 10.000 en un dia, és “un ritme bo”. “Ens volem marcar un ritme intens en els propers dies”, ha assegurat.

Així mateix, la consellera ha afirmat que no hi ha un problema de manca de personal per subministrar la vacuna sinó que la logística és “molt complicada”. “El primer dia no ho tens tot al 100%”, ha manifestat. Així, ha dit que s'ha volgut programar tot per garantir la segona dosis a totes les persones a les que ja s'ha subministrat la primera i en el temps marcat, així com també abordar els brots que es poden donar en residències abans de posar aquestes vacunes. En aquest sentit, s'ha mostrat favorable a mantenir la vacunació de la segona dosi als 21 dies de la primera i no endarrerir-la, com estan fent alguns països davant l'augment de la incidència de la Covid-19. En aquest sentit, la consellera ha volgut enviar un missatge de “molta tranquil·litat” perquè les dosis “es posaran”.

Pel que fa a la vacunació dels professionals sanitaris, la consellera ha destacat que estan “marcant exemple” i que “la majoria” s'està vacunant. Vergés ha afegit que quan s'entri en la segona etapa de vacunació, pels volts de Setmana Santa, i l'estratègia sigui poblacional, l'organització haurà de ser diferent.

La consellera no ha volgut “aventurar” a dir quan es podria arribar a la immunitat de grup i ha garantit que es continuarà vacunant a l'estiu, malgrat s'hagi arribat al 60 o al 70% de la població vacunada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article