Arrenca la Marató de Donants de Sang amb l’objectiu de superar les 10.000 donacions en una setmana

Entre el 8 i el 15 de gener s'espera arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal, quan les donacions han baixat un 25%


La Marató de Donants de Sang de Catalunya ha arrencat aquest divendres amb l'objectiu d'aconseguir més de 10.000 donacions en una setmana. Així, entre el 8 i el 15 de gener s'espera arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal, quan les donacions han baixat un 25%. Durant aquests dies es podrà donar sang als principals hospitals catalans i en diferents punts de donació en pobles i ciutats. En tots els casos cal reservar hora i es pot fer al web

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat la marató amb la posada en marxa del marcador situat en un espai de l'Eixample habilitat com a punt de donacions. Vergés ha animat a les persones que no ho han fet mai a atrevir-se: "És senzill i ajuda molt". La consellera ha afirmat que els mesos de gener sempre són complicats quant a reserves de sang i per això ha demanat contribuir per tenir el subministrament necessari perquè el sistema de salut funcioni en un moment difícil.

En els darrers mesos, per exemple, s'han recuperat moltes intervencions i tractaments ajornats per la pandèmia, fet que suposa una alta necessitat de sang als hospitals, superior a la demanda d'altres anys. "Això també és una manera de solidaritzar-se amb els professionals sanitaris que ho estan donant tot des del febrer-març", ha afegit. "Ells hi són, la nostra manera de respondre com a societat és que no hagin de patir mai per això", ha assegurat.

Vergés ha dit que ni en els moments més complicats ha fallat la xarxa de donacions a Catalunya i en aquest sentit ha destacat que és un "orgull" de xarxa basada en la solidaritat. Després de conversar amb alguns donants i posar en marxa el marcador, Vergés ha preguntat si podia donar sang i tot seguit ho ha fet. La consellera ha participat a la inauguració juntament amb representants de la Federació de Donants de Sang de Catalunya, Creu Roja i el Banc de Sang.

Una campanya ambientada en el cinema

La campanya d'enguany per a la marató té com a lema 'Donar sang és una altra pel·lícula'. La idea té a veure, d'una banda, amb el fet que a causa de la covid cal reservar hora per donar sang. Així, els donants podran escollir al web 'butaca' per la seva donació, com si fos la sala d'un cinema.

A més, també s'han recopilat històries "de pel·lícula" reals en què alguns donants expliquen per què van fer el pas. Per exemple, és el cas del Jordi, nedador i expacient de covid que va estar deu dies ingressat a l'Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones. D'altra banda, l'espai simbòlic de la marató, el Portal de l'Eixample, s'ha ambientat amb catifa vermella i missatges de reconegudes pel·lícules per rebre els donants, que en acabar la donació disposen, entre altres, de crispetes.

“Quan vaig veure que calia em vaig decidir a venir”

Fins aquí s'hi ha acostat aquest divendres l'Òscar, que ha explicat a l'ACN que avui s'ha assabentat que feia deu anys que no donava sang. "Quan vaig veure que calia donar sang per ajudar la gent que té covid i que tenien baixes reserves de sang em vaig decidir a venir", ha dit. També ho ha fet la Clàudia, que ha vingut altres vegades, i ha convençut dues amigues que en tenien moltes ganes a fer el pas. Elles han pogut fer-ho, però la Clàudia no perquè té anèmia. Tot i això té clar el missatge a la gent que dubta. "Que facin el pas i pensin en totes les vides que estan salvant o la gent que està ajudant que no té tanta salut o no és tan jove com nosaltres", ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article