Els municipis catalans es planten contra Endesa pels talls de llum en plena onada de fred

Barcelona, Montcada i Reixac, Sabadell i Terrassa se sumen a les queixes de Badalona, Girona i Figueres i assenyalen la companyia per apujar les tarifes


Els municipis catalans es planten contra Endesa pels talls en plena onada de fred. Les queixes no deixen de créixer després que els veïns dels barris del Culubret a Figueres, Sant Roc a Badalona i Font de la Pólvora a Girona denunciessin amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica la situació insostenible que viuen per culpa de la “deixadesa” de la companyia elèctrica. Ara, s’hi sumen Barcelona, Montcada i Reixac, que ha anunciat que emprendrà accions legals contra la subministradora, i Terrassa i Sabadell, els alcaldes dels quals han alertat a Twitter que també estudien la via legal.

Així, l’Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) ha anunciat aquest dilluns que denunciarà la companyia energètica Endesa pels “talls constants de llum” registrats al barri de Can Sant Joan. Consideren que la “falta de manteniment” ha fet que en els darrers nou mesos es produeixen “talls diàriament”, que van des de les tres hores de durada a un dia sencer.

L'alcaldessa, Laura Campos, exigeix a la companyia energètica que faci un “manteniment adequat de les instal·lacions”, que apunta que estan “obsoletes”, una “gestió deficitària” que assegura que afecta “als barris més populars”. L'Associació de Veïns de Can Sant Joan afegeix, a més, que es tracta d'una zona de la localitat on hi viuen moltes persones grans, amb el greuge que els talls suposen per aquest col·lectiu.

Campos ha assenyalat que denunciarà la companyia al Departament d'Indústria de la Generalitat i a l'Agència Catalana de Consum per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania. De la mateixa manera, considera que incompleix l'obligació de subministrament d'energia. “És inadmissible l'actitud d’Endesa, a qui no li ha tremolat la mà per augmentar un 40% les seves tarifes en plena onada de fred i ni per tallar el subministrament elèctric a famílies vulnerables amb l'objectiu d'obtenir grans beneficis d'un dret bàsic”, assenyala Campos en un comunicat.

“Exigim a Endesa que realitzi el manteniment adequat de les instal·lacions obsoletes que té al municipi i que afecten, sobretot, als barris més populars”, afegeix. L'alcaldessa també ha traslladat al Consell Comarcal del Vallès Occidental la petició d'emprendre accions legals de forma conjunta amb altres municipis de la comarca que també pateixen talls de llum, com ara Terrassa o Sabadell.

Els alcaldes de Terrassa i Sabadell també exigeixen solucions

De fet, els alcaldes de Terrassa i Sabadell han denunciat també aquest dilluns els talls de llum en diversos carrers dels seus municipis. En piulades a través de Twitter, tant l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, com l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s'han queixat que es produeixin talls “en plena nevada” i han demanat solucions a Endesa.

Farrés ha explicat que hi ha problemes als carrers Brutau, Schubert, Alcubierre, Ter, Rosselló, Cerdanya, Gironès i Cartago. "En plena onada de fred no podem tolerar-ho", ha subratllat l'alcaldessa de Sabadell, que troba aquesta situació "indignant". Ballart ha aprofitat per recordar que s'ha encarit el preu de la llum un 27% justament en plena onada de fred.

Colau demana a Endesa, al Govern i a l’Estat una resposta “urgent”

Així mateix, aquest dimarts l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha denunciat els talls de subministrament elèctric que afecten alguns barris barcelonins i municipis metropolitans en tres cartes diferents dirigides al president d'Endesa i als màxims responsables polítics en matèria de subministraments a Catalunya i a l'Estat.

En el cas d'Endesa, Colau ha reclamat al seu president, Juan Sánchez-Calero, una resposta “urgent” i li ha demanat una reunió “amb la major brevetat possible”. “No es poden tolerar situacions com les que vivim, en les que existeixen famílies que no poden escalfar les seves llars o casos extrems on, a més, tenen persones amb una dependència de l'electricitat per, per exemple, connectar els aparells sanitaris de respiració”, ha alertat.

En la missiva, l'alcaldessa exposa que des de fa mesos s'arrosseguen interrupcions del servei en barris com el Raval o Torre Baró a causa d'una mala adequació de la infraestructura de distribució elèctrica d'Endesa. Colau apunta que el problema rau en la falta d'inversió i manteniment “estructural” i assenyala que a aquests talls se n'han afegit en altres barris i ciutats metropolitanes, coincidint amb un increment de la demanda d'energia per les baixes temperatures.

“Mentrestant la seva companyia, any rere any, segueix acumulant importants beneficis”, critica a la missiva. Colau creu que en plena emergència sanitària és "gravíssim" que l'accés a un subministrament bàsic no estigui correctament garantit. Colau també s'ha dirigit al conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i li ha recordat que la Generalitat és qui té la competència i responsabilitat de garantir el subministrament de l'electricitat i li ha demanat que prengui “les mesures necessàries” per posar fi “de forma urgent” a la situació.

“Et demano que la Generalitat exerceixi les seves competències i intercedeixi davant la companyia Endesa i, alhora, coordini les accions a desenvolupar amb els municipis que estem afectats”, ha reclamat. Colau ha apuntat que la situació és “prou greu” per actuar d'urgència i amb “contundència” i ha dit que té “tota al disponibilitat” per treballar coordinadament. L'alcaldessa ha adreçat una tercera carta a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, on li demana que com a màxima responsable de la política energètica de l'Estat doni suport a la reclamació d'inversions a les companyies.

Colau també insta Ribera a iniciar un debat de fons sobre el model i a plantejar alternatives a llarg termini, perquè “l'actual sistema de distribució de l'electricitat genera grans beneficis a unes poques empreses i, en canvi, no ofereix un servei a l'altura de les necessitats que tenim com a societat avançada”.

L’elèctrica segueix atribuint els talls a connexions irregulars

Endesa, per la seva part, es defensa i atribueix els talls de Sabadell a connexions irregulars que acaben perjudicant altres clients, com ja va fer per justificar els talls de Figueres, Badalona i Girona. La companyia assegura que l’excés de consum provoca desconnexions del sistema de forma preventiva i que, concretament al barri de Can Puiggener, a Sabadell, ja té detectada la incidència i s'ha fet una sectorització de la xarxa per evitar que aquests talls afectin altres clients.

Des d'aquesta setmana s'ha comprovat que també passa al barri de Ca n'Oriac, on s'ha començat també a sectoritzar, en concret al carrer Cerdanya. En els últims cinc dies hi ha hagut 800 clients afectats per talls, no de forma simultània. La mitjana del temps que s'ha trigat a reparar les incidències ha estat al voltant de les dues hores. Precisament, aquest mateix diumenge s'ha incendiat un comptador al barri de Ca n'Oriac, al carrer Alcarria, sense provocar ferits. Dos habitatges amb cultius de marihuana estaven alimentant-se de forma irregular de la instal·lació de l'edifici.

Per als veïns, però, la resposta d’Endesa és insuficient. Precisament aquest dilluns, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) ha alertat de la “vergonyosa alça del preu” de l'electricitat “en plena crisi econòmica i onada de fred”. L'entitat denuncia que les factures energètiques s'han incrementat “un 27% en el cas de la llum i un 22% en el cas del gas”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article