La UVic-UCC avisa en un estudi de la violència de gènere en l’esport juvenil i dona eines per corregir-la

En la investigació han participat jugadors juvenils de bàsquet d’Osona i inclou un vídeo per conscienciar de l’assetjament


Investigadors del grup de recerca en Esport i Activitat Física de la UVic-UCC han fet un estudi que pretén donar visibilitat a les conductes de violència de gènere en l'esport juvenil, prevenir-les i també conscienciar els joves. Ha comptat amb la participació de jugadors juvenils de bàsquet d'Osona amb espais de debat on les noies han confirmar haver de suportar "actituds d’assetjament per les xarxes socials". 

Els nois admeten que controlar la vida de lesa parelles "no és sa" i ho atribueixen a falta de confiança en elles o una "baixa autoestima". El resultat final és un vídeo on es detallen algunes conductes de violència de gènere que poden tenir lloc dins un vestidor masculí i aporta algunes accions per revertir-les.

Prevenció i conscienciació de la Violència de Gènere (VdG) entre adolescents: aportacions des del món de l’esport és la investigació que han dut a terme Montse Martín i Ester Checa, del grup de recerca en l’Esport i Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb la col·laboració de Lluís Franch, exalumne de la Universitat.

“L'ús generalitzat de les xarxes socials ha disparat els índex de tolerància dels adolescents davant situacions de violència de gènere", explica la investigadora Montse Martín. Creu que els joves estan sotmesos a una "pressió social que els arriba des de totes bandes, fins al punt que les adolescents accepten com a quelcom natural el control dels seus cossos i les seves vides privades per part dels nois que, alhora, també entenen cada vegada més aquesta manera de fer com a normal". Segons la investigadora, aquesta "normalització" acaba tenint efectes en contextos quotidians en la pràctica de l'esport reglat.

Les sessions de debat

Tenint en compte aquesta situació, el projecte va crear un espai de debat per conèixer la percepció dels adolescents sobre el seu consentiment a certes actituds de violència de gènere. En total es van dur a terme dues sessions amb dos clubs de bàsquet de la ciutat de Vic: el Club Bàsquet Femení Osona i el Club Bàsquet Vic. En aquestes sessions, noies i nois d’equips juvenils federats (entre 16 i 18 anys) van reflexionar sobre el tema i les seves aportacions van contribuir a la producció del vídeo de conscienciació, que s’ha estrenat aquest 12 de gener.

"A llarg termini, l’objectiu és que el jovent se senti capacitat per prendre partit, implicant , fins i tot, responsables adults dels clubs, per tal de canviar una cultura esportiva masculina que amb facilitat normalitza comportaments i accions de violència de gènere”, explica Martín. En les sessions de debat es van barrejar, pet una banda, tres equips juvenils de jugadores del Club Bàsquet Femení Osona per una banda i, per l’altra, els integrants d’un equip juvenil masculí del Club Bàsquet Vic.

Una de les principals conclusions derivades dels debats és que "les noies es veuen gairebé obligades a suportar actituds d’assetjament per les xarxes socials, on han de lidiar amb nois que els demanen intensament i de forma "molt pesada" de sortir amb elles, sembla que ni el primer, segon o tercer "no" són suficients en aquests casos.

També algunes d'elles reconeixen que "companyes de la seva edat tenen accions justificadores de conductes de violència de gènere per part de les seves parelles, sobretot pel que fa al control de les xarxes socials i les companyies i amistats que tenen”. L'estudi també constata que les noies tenen més por de sortir al carrer soles de nit que els nois i que "de forma recurrent s’envien missatges de tranquil·litat quan surten de nit i arriben a casa". Pel que fa als nois, reconeixen que "el control sobre la vida de les seves parelles no és sa, i és el resultat d’una manca de confiança en elles o, fins i tot, d’una baixa autoestima".

Un vídeo per prendre-hi partit

El vídeo resultant del projecte es pot veure a través dels canals propis de la UVic-UCC i del Consell Esportiu d’Osona així com de diverses associacions de dones de la comarca. A través d’un cas concret, mostra com poden ser les conductes de violència de gènere dins de l’esport i dona eines als esportistes “perquè prenguin partit davant d’aquestes conductes i no les tolerin”. Segons Martí, “aquestes actituds massa vegades passen com a normalitzades i des de les institucions esportives no es para prou atenció per visibilitzar-les ni revertir-les”.

Aquest vídeo és part d'un projecte que ha estat finançat pel programa Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere (PEVG) del Ministeri d'Igualtat. Per al desenvolupament d’aquest projecte i del vídeo resultant, la UVic-UCC ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Esports i l’Ajuntament de Vic així com d’UMedia, el servei audiovisual de la UVic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article