Més de 100 entitats reclamen al govern espanyol que acabi amb els talls de llum

“Criminalitzar els veïns és una bomba de rellotgeria”, alerten a les administracions, a qui acusen d'estar al costat de les elèctriques


Més de 100 organitzacions exigeixen al govern espanyol que acabi “de forma immediata” amb els talls de llum. Les entitats constaten que els talls de subministraments es produeixen en, almenys, 12 barris de tot l’Estat i reclamen a les administracions que “garanteixin una vida digna”. Així ho han comunicat les entitats, entre elles l’Aliança contra la Pobresa Energètica, al president del govern, al Ministeri per a la Transició Ecològica i al Ministeri de Drets Socials.

A més, les entitats critiquen “la posició de les administracions públiques, que es posa del costat dels interessos privats de les companyies elèctriques, com Endesa o Naturgy”. “Se’n riuen amb un discurs simplista i no escolten les seves obligacions amb la ciutadania i s’allunyen de la protecció dels drets fonamentals”, subratllen en el comunicat.

Les organitzacions també assenyalen les companyies elèctriques de deixar sense subministrament “de forma permanent o repetitiva” punts del territori de l’Estat com Font de la Polvora (Girona), Sant Roc (Badalona), Culubret (Figueres), La Cañada Real (Madrid), el Distrito Norte (Granada), El Puche, La Chanca y El Quemadero (Almería) o el Polígon Sur, El Cerro del Águila, El Tardón i Torreblanca (Sevilla). A més, alerten que mentre es produeixen aquestes “vulneracions de drets”, les companyies se segueixen enriquint i apugen el preu de la llum un 27%.

“Criminalitzar les persones que pateixen els talls de llum és una bomba de rellotgeria i és injust i estigmatitzador”, etziben. En el comunicat, les entitats avisen que les administracions públiques “assumeixen i comparteixen” els arguments de les elèctriques quan accepten les excuses de les companyies, que vinculen l’absència de subministrament a talls il·legals. “Les elèctriques tendeixen a criminalitzar i responsabilitzar els veïns i deixen al marge l’absència o l’antiguitat de les infraestructures”, argumenten. Per això, exigeixen que, per trobar l’explicació “real” dels talls, cal una mirada “més ampla”.

A més, recorden que el Defensor del Poble s’ha pronunciat diverses vegades sobre els arguments de les companyies subministradores i de les administracions i ha afirmat que “cauen en fal·làcies i són perilloses, perquè victimitzen la majoria de persones afectades i incorren en aporofòbia”. Així mateix, les entitats expliquen que la falta d’electricitat viola el dret a la infància o a un habitatge digne, segons la Convenció de Drets Humans de les Nacions Unides. “Malgrat les crítiques a la situació en què es troben milers de famílies pels talls continuats en els subministraments, les administracions segueixen sense preocupar-se de la salut, la vida digna i el benestar de la ciutadania”, conclouen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article