Més del 80% de ciutadans considera que la resposta que s’ha de donar a la pandèmia ha de ser global

Set de cada deu catalans estan d'acord en què el seu ajuntament dediqui una part dels recursos a la cooperació amb els països empobrits


En un món globalitzat com l’actual, allò que passa en un racó del planeta té conseqüències directes en l’indret oposat. Ho corroboren més de la meitat de ciutadans catalans, ja que asseguren que els afecta “personalment” la pobresa i la desigualtat internacional. Així ho demostra una enquesta que ha realitzat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per saber quina és la percepció de la ciutadania sobre la cooperació internacional en aquest context de crisi.

L’enquesta, realitzada a 1.177 persones majors d’edat, posa de manifest que el 84% dels ciutadans consideren que la resposta que s’ha de donar a la pandèmia ha de ser global. Segons el president del Fons Català, Isidre Pineda, l’objectiu d’aquest estudi és “poder posar xifres al que, fins ara, era una percepció de l’entorn de la cooperació al desenvolupament”.

Les persones enquestades tenen la percepció que els països desenvolupats ajuden els països pobres “per interessos econòmics i polítics”. Amb tot, més de la meitat dels ciutadans consideren que s’ha d’incrementar el pressupost de les administracions públiques fins arribar al 0,7% del Producte Interior Brut (PIB) a la cooperació amb les zones més empobrides.

Concretament, un 62% dels ciutadans consideren que la Generalitat s'hauria de fixar arribar a aquest objectiu i augmentar l’aportació a la cooperació per arribar a aquest percentatge l'any 2030. La majorida dels enquestats ho mantenen fins i tot en un context de recessió econòmica.

Els processos migratoris forçats i la necessitat d’asil

Pel que fa als processos migratoris, un 79% dels ciutadans enquestats pensa que les persones migrants abandonen el seu país d'origen de manera forçada fugint de la pobresa, la violència i la manca de drets humans, només un 18% creu que la migració acaba sent per voluntat pròpia. Per aquest motiu, més de la meitat dels ciutadans enquestats consideren que l’Estat espanyol ha de procurar acollir aquestes persones.

Segons el director del Fons Català, David Minoves, aquesta enquesta confirma que “la societat catalana rebutja receptes insolidàries com l’eslògan “primer els de casa” i que  la ciutadania està més a favor de “cooperar que de construir murs”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article