Lleida impulsa el primer Pla municipal de polítiques LGTBIQ+

Pretén ser una eina efectiva en l'erradicació de conductes LGTBIfòbiques i per visibilitzar el col·lectiu


L'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquesta setmana el primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+, una eina que permetrà impulsar iniciatives i actuar en la preservació de la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania. 

El document, per al període 2021-2024, ha de servir per establir un marc d'actuació, impulsar iniciatives i actuar per a la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania. Segons ha anunciat el consistori, aquesta eina pretèn assolir de forma efectiva l'erradicació de conductes LGTBIfòbiques, així com potenciar accions de visibilització del col·lectiu, tenint en compte la diversitat des d'una perspectiva interseccional. S'ha fet una diagnosi prèvia i s'han elaborat vuit línies d'actuació. El document també ha tingut en compte les aportacions dels grups polítics municipals.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va mostrar la seva satisfacció per l'aprovació del document que ha qualificat d'“històrica” i va recordar que formava part del programa del govern d'ERC, JxCat i el Comú. La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, va assenyalar que el nou Pla representa “un salt qualitatiu i històric”. Va subratllar la contribució de la comissió permanent del consell municipal, on han participat entitats com ara Colors de Ponent, l'Associació Antisida, Dones Lleida, Marea Lila, així com expertes en matèria LGTBIQ+ i tècnics de l'Ajuntament de Lleida. També s'hi han incorporat aportacions dels grups municipals.

Castro va explicar que el Pla sorgeix amb la voluntat de “ser una eina efectiva en l'erradicació de conductes LGTBIfòbiques, en la visibilització del col·lectiu i per crear xarxa de recursos humans i materials de proximitat en matèria de diversitat sexual i de gènere a l'abast de tothom”. 

El projecte ve motivat també davant la mancança d'un marc d'actuació en l'àmbit local que doni suport a les polítiques contra l'LGTBIFòbia. “Malgrat que la diversitat en l'orientació sexual i la identitat de gènere cada cop és més visible, existeixen moltes situacions de desigualtat, discriminació i violència que amenacen els drets humans fonamentals de les persones”, ha dit Castro.

Per determinar les prioritats de les accions que recull el document, s'ha fet una diagnosi prèvia de l'estat de la diversitat sexual i de gènere i LGTBIfòbia a Lleida, amb dues enquestes, una a treballadors de la Paeria i una altra a la ciutadania. Entre les conclusions, es desprèn que hi ha nivells de percepció diferents de violències i cal treballar la identificació de la discriminació i els fets violents en aquesta matèria, així com que cal formació i sensibilització de professionals.

El pla s'estructura en vuit línies d'actuació, que es corresponen amb diferents àmbits de la vida de les persones en els quals els municipis poden incidir. Aquestes són la integració de la perspectiva LGTBIQ+ a l'administració; la resolució de les discriminacions del col·lectiu LGTBIQ+ en l'àmbit laboral; garantir entorns segurs en l'àmbit educatiu; garantir la pràctica esportiva lliure de LGTBIfòbia; cura de la salut i el benestar personal; seguretat en l'oci i el lleure; garantir la seguretat ciutadana i de proximitat, i visibilitzar el col·lectiu LGTBIQ+ per sensibilitzar la ciutadania contra l'LGTBIfòbia. Cada línia detalla objectius, accions concretes amb terminis fixats i una avaluació final.

Accions que preveu el Pla

Alguns exemples d'accions que ja s'han endegat o a les quals es donarà continuïtat són l'adaptació dels documents municipals a la identitat de gènere o a la diversitat familiar, de les aplicacions informàtiques; revisió de la senyalització a l'espai públic i la cartelleria municipal; formació i sensibilització en perspectiva LGTBIQ+ de càrrecs electes i professionals, tant de l'Ajuntament com d'empreses, així com en l'àmbit educatiu i en les entitats esportives.

Pel que fa a la cura de la salut i el benestar personal, es preveu visibilitzar el Servei d'Atenció Integral (SAI) de la Paeria, crear una xarxa amb entitats i serveis del territori per informar i atendre, també amb suport psicològic vinculat al SAI. En el terreny laboral, es treballarà per a la incorporació de les persones trans com a part del col·lectiu en risc d'exclusió social en les clàusules socials de contractació pública o l'elaboració d'una guia per acompanyar la transició de gènere a les empreses.

Altres iniciatives seran donar continuïtat a la campanya 'Amb orgull'; establir una xarxa de locals d'oci nocturns com a locals segurs per aquest i altres col·lectius, i fomentar la senyalització de lavabos individuals mixtes 'All Gender' en edificis municipals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article