Torna la “revolta escolar” amb talls de trànsit per exigir més seguretat i menys contaminació

S'han sumat a la protesta 39 associacions de famílies que diuen que repetiran l'acció cada dues setmanes


Continua la "revolta escolar" per acabar amb l'excés de contaminació als entorns dels centres educatius. Aquest divendres, entre les 16.30 i les 17.00 hores, 39 associacions de famílies d'alumnes, tant AFAs com Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPAs), han fet 35 talls de trànsit simultanis a Barcelona per exigir més seguretat i menys pol·lució. Cada vegada són més els centres que se sumen a aquest moviment.

En aquesta ocasió s'hi ha sumat l'AMPA de l'escola Enric Casassas de Sabadell i diversos centres de l'Hospitalet de Llobregat i de Badalona ja han expressat la voluntat d'afegir-se a les properes accions. Les protestes, que van començar l'11 de desembre, es repetiran cada dues setmanes.

Centenars de persones han fet aquest divendres a la tarda 35 talls de trànsit simultanis als carrers de Barcelona per exigir menys contaminació als entorns escolars. Les protestes han tingut un to festiu gràcies a la música en directe i als nens i nenes que hi han participat activament elaborant pancartes i corejant lemes com "no, no, no a la contaminació".

Les entitats que s'han sumat a aquesta acció reclamen, entre altres coses, que als carrers on hi hagi escoles no hi hagi més d'un carril pels cotxes, que es prohibeixi que les motos aparquin a les voreres i que es redueixi la velocitat permesa a 20 km/hora. Es queixen que arran de la pandèmia la contaminació del carrer afecta més les aules, que han d'estar ventilades per precaució.

El portaveu d'Eixample Respira –que és l'entitat que va iniciar la revolta- i pare de l'escola Auró; Guille López, ha celebrat que la convocatòria d'aquest divendres ha estat un "èxit tot i les circumstàncies actuals". "El dia 11 de desembre es van fer 17 talls simultanis i avui doblem aquesta xifra i són 35 talls promoguts per 40 escoles i instituts", ha destacat.

A més ha explicat que hi ha diverses escoles de Badalona, l'Hospitalet de Llobregat i Sabadell que volen sumar-se al que ells han batejat com la "revolta escolar". En aquest sentit ha animat a les AFAs i a les AMPAs a què "s'afegeixin a aquesta protesta". "Estem apostant per un nou model de ciutat on la salut dels nostres infants estigui garantida", ha explicat. De fet, la voluntat d'Eixample Respira és que els talls de trànsit es repeteixin cada dues setmanes i que el fenomen s'estengui a altres municipis.

En ser preguntat pel programa Protegim les Escoles impulsat pel consistori barceloní per millorar els entorns escolars, ha explicat que Eixample Respira està a la taula de seguiment d'aquest projecte, però ha assegurat que "la urgència i la contundència de les mesures no és l'adequat". "És un programa que actua en una de cada tres escoles en un període de quatre anys i les actuacions són molt superficials", ha criticat.

Davant els talls de trànsits convocats per Eixample Respira, l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que "pel govern municipal la salut i la lluita per l'emergència climàtica reduint la contaminació per fer una ciutat més habitable, començant pels infants, és una prioritat" El consistori ha recordat que "està desplegant el programa Protegim les Escoles com a projecte prioritari de mandat per millorar els entorns dels equipaments educatius de la ciutat i garantir que siguin segurs i saludables".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article