Les conclusions de les 8enes Jornades de Serveis Socials Bàsics

Reconstruint el sistema

  • El logotip de les jornades
    El logotip de les jornades
  • Imatge de l'acte inaugural
    Imatge de l'acte inaugural

Les vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics van tenir lloc els dies 26 i 27 de maig a Barcelona, i van comptar amb l’assistència de 500 professionals dels àmbits de la psicologia, el treball social i l’educació. El context socioeconomic, el marc legal, els models organitzatius i les estratègies professionals van ser els aspectes que es van abordar per traçar el camí de reconstrucció del sistema.

L'acte inaugral va servir per mostrar el consens que desperten aquestes jornades i es va comptar mab la presència de Carme Capdevila, Consellera d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Ricard Gomà, responsable de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Àngels Nogué, coordinadora de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Pepín de la Rosa, president del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Núria Carrera, presidenta del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, i Pep Vilajoana, president del Comitè organitzador-científic d’aquestes Jornades.

Paradoxes, consens i pensament complex

L'acte inaugural va ser una taula rodona on els ponents van poder destecar aspectes rellevants dels serveis socials bàsics actuals. Segons Gomà, les paradoxas actual s'han de superar i per això va posar d'exemple la ciutat de Barcelona. Pepín de la Rosa, va destacar el consens assolit amb les últimes legislacions i Núria Carrera, la necessitat de defugir el pensament únic per abordar el pensament complex.

Tots els ponents van destacar la necessitat de cercar l’excel·lència, de fer visible l’actual situació del sector, i de comptar amb un treball de tot el col·lectiu. Carme Capdevila va sentenciar "És necessari tenir en compte que no es pot reconstruir un sistema sense un canvi legislatiu que el recolzi. Convé fer un gran esforç per part dels professionals i les administracions públiques per a poder implementar els marcs legislatius aprovats”, va afirmar la Consellera Carme Capdevila.

El neoliberalisme avança posicions

A continuació, el filòsof i sociòleg Saül Karsz va realitzar la conferència inaugural on va plantejar la situació actual com una conjuntura delicada, on el neoliberalisme marca tendència. Les dificultats i la precarietat han augmentat i és per axò que segons el filòsof, és fa més necessàri refugiar-se en l'ètica per afrontar la complexitat i les contradiccions, així com la necessitat de crear espais per al treball teòric i clínic.

Els eixos de les jornades: marc legal, models organitzatius i estratègies professionals

Les Jornades van estar dividides en tres eixos principals de debat: marc legal, models organitzatius i estratègies professionals. Cada eix, elaborat per tres grups de discussió.

En l’eix “Marc legal” van emergir qüestions relacionades amb els drets i deures i les seves garanties jurídiques en l’àmbit dels serveis socials amb les responsabilitats públiques. Especialment, el finançament com a garantia del dret a uns serveis socials universals i de qualitat, i amb els aspectes deontològics, ètics i legals de la intervenció dels treballadors socials, entre d’altres.

L'eix "Models organitzatius" s'hi va destacar les característiques particulars que Catalunya té en l’àmbit dels serveis socials. Es va anunciar la posada en marxa d’un estudi per contrastar models i fer propostes ordenadores des del govern. Es va expressar la necessesitat de mantenir, en temps de crisi, el treball qualitatiu dels ens locals. Per últim, es va posar de manifest les diferències de models segons el territori Català.

L'eix “Estratègies professionals”, va fer esment de la necessitat de recuperar les maneres de fer “antigues” per la gran humanitat que aquestes posseeixen. També es parlà de fugir del “cientifisme” i apostar per la ètica, acceptant l’heterogeneïtat de la gent i esdevenint més hospitalaris. Es va cloure aquest eix remarcant la necessitat de treballar en equip, de comptar amb el suport de les institucions i de cooperar conjuntament, amb grans dosis de compromís i confiança.

L'obra Educador Social en Alaska

Després del desenvolupament dels tres eixos es va poder gaudir de l’obra Educador Social en Alaska, a càrrec de la companyia Factoria los Sanchez. Aquesta obra de teatre representà les reflexions sobre totes les experiències viscudes d’un educador social entre Extremadura i Alaska.

Taula de debat transversal i transdisciplinar

A continuació, es va dur a terme una taula de debat transversal i transdisciplinari que va focalitzar el seu interès a protegir els recursos de les persones més fràgils del sistema, a afavorir el pensament crític, cada vegada més afeblit, i a incidir en les causes de les desigualtats, no només en les conseqüències. A més a més, es va apostar per la necessitat de canviar les polítiques, no només els models, per sincronitzar els nivells socials i apostar per un lideratge dels serveis socials, especialment en termes d’inclusió.

A les 18h de la tarda del dijous 27 de maig, les Vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics van arribar a la seva fi. El president del comitè organitzador Josep Vilajoana i Núria Carrera, presidenta del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya van encarregar-se de la cloenda de les mateixes, fent esment a la il·lusió que tots i cadascun dels membres organitzadors havien dipositat a l’hora de fer possible la realització de les Jornades.

Així mateix, van remarcar l’alta participació i les grans aportacions fetes durant tots aquests mesos, sense oblidar que el que és especialment necessari és que totes aquestes propostes siguin dutes a la pràctica. Núria Carrera va destacar que al llarg d’aquestes Jornades havia estat possible aprendre però, sobretot, s’havia aconseguit generar opinió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article