Entitats denuncien que l’Ajuntament de Barcelona ha retirat les ajudes sobre benestar animal

El consistori respon que s’han hagut de prioritzar les subvencions a organitzacions que tenen cura de gats


Un total de 33 entitats han denunciat que l'Ajuntament de Barcelona ha retirat les ajudes sobre benestar animal. Les organitzacions han enviat una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, on li demanen que reconegui la seva tasca i revisi “amb urgència” la decisió. Han explicat que van rebre un correu fa uns dies on s'informava de la “desaparició” d'una línia pressupostària específica, dins la convocatòria de subvencions, destinada a la protecció d'animals a través de la gestió cívica.

Fonts de l'Ajuntament, han explicat que aquest 2021 s'han prioritzat les ajudes a les organitzacions que tenen cura de colònies de gats per davant de la convocatòria genèrica ja que fan una tasca “imprescindible”, especialment en l'actual context de pandèmia.

Les organitzacions han recordat que fan gratuïtament tasques com el rescat d'animals maltractats o abandonats, campanyes d'adopció i sensibilització, gestió de colònies de gats o campanyes en centres educatius. Afegeixen que aquesta tasca “hauria de recaure 100% sobre la gestió pública” i lamenten que la retirada de la “mal anomenada subvenció” es justifica al correu dient que és una mesura d'austeritat davant la situació econòmica generada per la pandèmia, argument que per a les entitats és “més incoherent i ofensiu”. En aquest sentit, asseguren que abans de la pandèmia ja s'havien reduït les aportacions.

La presidenta de FAADA, Carla Cornella, ha afirmat que és “imprescindible considerar que l'Ajuntament té la competència i la responsabilitat” en la gestió de la protecció dels animals de Barcelona i que des de les entitats es treballa cada dia assumint “una part d'aquesta gestió”. A més, ha reclamat que es faci un replantejament de la manera d'afrontar les polítiques de protecció animal a Barcelona.

Un pressupost condicionat per la pandèmia

Segons fonts municipals, el pressupost del 2021 està condicionat per la pandèmia i ha obligat a totes les àrees a destinar partides pressupostàries a un fons Covid-19 prenent decisions “difícils”. Per això, s'han prioritzat les ajudes a entitats que gestionen colònies de gats perquè fan una tasca “imprescindible”. A més, ha defensat que aquests subvencions específiques s'han incrementat en un 10%, de 144.000 a 160.000 euros.

L'any passat, la convocatòria general de subvencions amb un epígraf de benestar animal tenia una dotació d'uns 50.000 euros. A més, hi va haver una convocatòria específica de subvencions per a entitats que tenen cura de colònies de gats, amb una dotació de 144.000 euros. L'objectiu de l'ampliació d'enguany és incloure-hi aquelles entitats que treballen amb colònies de gats que fins al 2020 havien demanat la subvenció a la convocatòria general.

En aquest sentit, les mateixes fonts han apuntat que la resta d'entitats que han quedat fora de la convocatòria general d'ajudes —i que van obtenir uns 20.000 euros el 2020—, fan tasques més orientades a la divulgació, prevenció, formació i sensibilització sobre tinença responsable i benestar animal. L'Ajuntament defensa que aquestes tasques són “igualment imprescindibles” però “no crítiques en un context de pandèmia global”.

Les mateixes fonts han indicat que de cara al 2022 es farà tot el possible per tornar a un escenari de normalitat, mantenint les dues convocatòries de subvencions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article