CONFAVC, Punt de Referència, Projecte Home i la Fundació Integramenet, entre altres, reben el Premi Civisme 2020

Els guardons que atorga la Generalitat destaquen accions, entitats i persones que, des d'àmbits diversos, proposen reflexions i millores socials


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha lliurat els Premis de Civisme 2020 que, entre d’altres, han guardonat l’entitat Punt de Referència, l’Associació Gresol – Projecte Home, el Club esportiu Horitzó 1994, els programes Primera Línia i El Suplement, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la Fundació Integramenet.

Els Premis de Civisme neixen amb l'objectiu d'estimular, des de sectors i edats ben diferents, reflexions sobre el civisme i actuacions de millora en l'entorn. L’edició de 2020, que ha rebut 76 candidatures, ha comptat amb el 38è Premi Serra i Moret, el 34è Premi Jaume Ciurana, el 25è Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació, el 5è Premi Civisme a la Innovació, el 5è Premi Civisme a la Ciutadania i Virtut Civil i el 2n Premi Civisme a l’Esport. En aquesta edició s’ha incorporat un nou guardó, a la cohesió social.

Si bé tradicionalment es feia un únic acte de lliurament per a totes les modalitats del certamen, a causa de la pandèmia enguany s’han celebrat entregues de guardons telemàtiques per cadascuna de les categories durant les darreres setmanes. Aquest dimarts el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha lliurat el darrer dels premis de l’edició de 2020, concretament els guardons en la modalitat als Mitjans de Comunicació, que aquest any han recaigut en el programa Primera línia de TV3, el programa Suïcidi, el gran tabú emès a El Suplement de Catalunya Ràdio, en les Cròniques en quarantena, de Marc Serena, publicades al diari Regió 7 i, finalment, el premi a treballs d’Internet ha estat per la inciativa #ACasadeBlau d’Aprenem, associació per a la inclusió de les persones amb trastorn de l'espectre autista.

En el decurs de la seva intervenció, El Homrani, ha agraït “la tasca, l'esforç i la voluntat de fer periodisme amb valors, per la valentia i l'honestedat de fer un periodisme que explica el punt de vista i que explica que la societat és diversa. El conseller també ha volgut posar en valor “un periodisme compromès, amb vocació de valor social, crític i alhora constructiu. La responsabilitat de tothom, però també dels mitjans de comunicació, és prendre consciencia de la importància d’explicar la diversitat i la cohesió del país.”

El jurat ha atorgat el 38è premi Premi Serra i Moret en la modalitat d’assaig a Els fils invisibles que sostenen la vida. Reflexions al voltant de la cura, de Monica Sumoy Gete-Alonso per la seva anàlisi d’un treball en ocasions silenciat, transcendent i de màxima actualitat. En aquesta categoria el jurat ha concedit un accèssit a l’obra Participació ciutadana en la gestió d’espais naturals, de Laia Martin Romero. En la categoria de treball pedagògic, s’ha premiat Conscienciem(-nos) de Laia Torres Garrell, que combina la formació en llengua i literatura catalanes, la visió de gènere i l’actualitat del dia a dia amb visió crítica i innovadora.

Els joves i el voluntariat de Mollerussa

El 34è Premi Jaume Ciurana distingeixen els grups de joves que hagin realitzat una acció cívica meritòria, voluntària i gratuïta, en algun indret de Catalunya. En la categoria en favor de les persones, el primer premi ha estat per als joves implicats en el Projecte de millora al carrer Vilaclosa de Mollerussa, candidatura presentada per l’Ajuntament de Mollerussa. El segon premi s’ha lliurat als joves de l’Associació Juvenil Salsa Jove per la iniciativa Joves esportius, i el tercer premiat ha estat el projecte Històries de vida, de l’Associació Educativa Itaca.

El Premi Jaume Ciurana a l’actuació juvenil en la categoria a la millora de l’entorn natural ha estat pels joves implicats en el projecte Consellet adolescent del Palau, presentat per l’Ajuntament de Palau d’Anglesola. El cinquè premi Civisme a la Innovació reconeix les accions que, un cop posades en pràctica, hagin suposat una innovació en la millora del civisme i la convivència, tant d'un col·lectiu específic com del conjunt de la societat. Enguany s’ha premiat el projecte A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya.

Projecte Acollida, cinquè Premi de Civisme a la Ciutadania i Virtut Civil

Aquest guardó reconeix persones o organitzacions que destaquin per l'excel·lència de la seva tasca i trajectòria de servei al país. Enguany el guanyador ha estat el projecte Acollida, formació i drets de ciutadania de la Fundació Privada Integramenet. En aquesta modalitat el jurat ha concedit mencions honorífiques a la Federació de Cases de Joventut de la CV, pel projecte Escoles de democràcia 1994-2020, i a l’Asociación popular de vendedores ambulantes de Barcelona, pel projecte Material sanitari.

Per la seva banda, el Consell esportiu del Baix Camp i el Club esportiu Horitzó 1994 han rebut ex aequo el guardó en la segona edició del Premi Civisme a l’Esport. El jurat ha valorat el projecte Targeta verda, del Consell esportiu del Baix Camp, per la seva visió innovadora i la capacitat de ser reproduït en altres territoris. Així mateix, ha valorat el projecte L’activitat física adaptada com a mitjà d’integració de les persones amb diversitat funcional, del Club esportiu Horitzó 1994, per la seva llarga trajectòria d’èxit en aquest col·lectiu.

Neix el Premi Civisme a la cohesió social

En la primera edició d’aquest guardó, el jurat ha atorgat ex aequo el Premi de Civisme a la Cohesió Social a l’Associació Punt de Referència pel projecte, “Punt de referència: programa de mentoria com eina innovadora de cohesió social” i a la Fundació Gresol, Projecte Home per “Projecte Home Catalunya, 25 anys sent essencials en les persones amb addiccions”. A més, el jurat ha atorgat dos accèssits a l’Agrupació d’entitats per al desenvolupament del Poble Gitano dels Països Catalans i a l’Associació educativa i cultural FORMES.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article