Neix el primer diccionari de medicina il·lustrat infantil que es pot consultar en versió web i en format aplicació

Hi han participat més de 1.200 nens i professionals sanitaris del Col·legi de Metges de Girona i del Servei de Pediatria de l’Hospital del Mar


El Primer diccionari de medicina il·lustrat va néixer de la manera més tradicional: en paper. Amb aquest projecte lingüístic pioner, l'equip de lingüistes dirigit per Rosa Estopà, investigadora de l'Institut de Lingüística Aplicada (IULA) i professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, vol explicar als més petits conceptes sobre salut o malalties que es troben presents en el seu entorn.

Assessorats per metges de Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) i metges i infermeres del Servei de Pediatria de l'Hospital de la Mar, inclou més de 300 paraules, algunes d'elles tan presents avui dia com "virus", "pandèmia" o "vacuna".

Recentment, el diccionari s’ha activat en versió web i en format app i es poden trobar aquestes paraules amb les explicacions i il·lustracions, a més d’àudios i jocs amb els mots del diccionari. Per exemple, els usuaris poden relacionar dibuixos vinculats a salut amb el seu significat o escollir quina és la definició correcta d'un concepte.

Àudios descriptius

L'aplicació també inclou àudios descriptius per a cada entrada del diccionari, de manera que els més petits, amb dificultats per llegir, o els nens amb problemes visuals o que coneixen poc el català també puguin consultar-lo. Finalment, a través de l'aplicació, els usuaris poden formar part del projecte enviant els seus propis dibuixos i definicions, que passen a incloure’s en el diccionari un cop revisades.

“Es tracta d'un projecte col·laboratiu realitzat a partir de coneixement acumulatiu, ja que les definicions han estat construïdes per experts en llengua, didàctica i medicina, basant-se en les explicacions dels infants”, assenyala Estopà.

Vuit escoles i un total de 1.200 infants

Els principals artífexs de l'obra són els més de 1.200 nens i nenes de vuit escoles de Catalunya que durant tres anys han treballat per dibuixar i explicar prop de 200 paraules. “Es tracta d'un projecte col·laboratiu realitzat a partir de coneixement acumulatiu, ja que les definicions han estat construïdes per experts en llengua, didàctica i medicina, basant-se en les explicacions dels infants”, assegura Estopà.

Actualment, el diccionari inclou un total de 363 paraules que s'utilitzen per parlar de medicina, moltes d'elles acompanyades per dibuixos explicatius, per àudios amb veu de nens i nenes que llegeixen les explicacions, la seva categorització i en alguns casos informació sobre l'origen del terme o sobre el context en què es fa servir. A més, també hi ha un atles del cos humà i un conjunt de verbs utilitzats per parlar de temes mèdics i exemples reals del seu ús.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

joan masip Montgat
1.

Dels quatre nens, els tres als quals se'ls veu el rostre van amb la masquereta posada, respirant el seu propi diòxid de carboni. I un d'ells sembla clarament menor de 6 anyets! Vergonyós.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article