L’Ajuntament de Salt, acusat d’“excloure” alguns veïns amb el nou reglament d’accés a l’habitatge protegit

El consistori nega rotundament que apliquin polítiques discriminatòries i assegura que “no es deixarà a ningú al carrer”

Diverses entitats de Salt (Gironès) han acusat el consistori d’“excloure” alguns veïns en situació vulnerable amb el nou reglament d'accés al parc municipal d'habitatge, sobretot aquells que no tenen la nacionalitat espanyola. El portaveu de l'Espai Antiracista de Girona i Salt, Mostafà Shaimi, celebra que l'Ajuntament hagi comprat pisos de lloguer social, però ha demanat que hi hagi “una filosofia que correspongui” a les necessitats del municipi.

Per la seva banda, el regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló, ha desmentit que el reglament discrimini a cap col·lectiu i ha assegurat que “no es deixarà a ningú al carrer”. Barceló ha recordat que Salt ja té 125 pisos a la mesa d'habitatge per atendre a les famílies vulnerables.

L'Ajuntament de Salt (Gironès) segueix endavant amb el nou reglament d'accés al parc municipal d'habitatge, en què es preveu destinar un nou lot de 86 pisos a lloguer social. Aquests pisos es distribuiran en diferents col·lectius com ara famílies vulnerables, estudiants o gent gran.

El reglament, però, ha aixecat polèmica entre alguns partits de l'oposició i també entitats socials del municipi. De fet, alguns col·lectius creuen que l'Ajuntament vol “excloure” famílies que no tenen un permís de residència de llarga durada del municipi. Consideren que la nova normativa pretén “fer fora a veïns” immigrants per “ubicar-hi estudiants i modificar el panorama de la població”.

El regidor d’Habitatge, Àlex Barceló, ha recordat que cal identificar “dos perfils diferents” d'habitatges amb lloguer social. Per una banda, hi ha els que disposa la mesa d'emergència, uns 125, i per l'altra, el nou de pisos lot que el consistori vol destinar a altres persones. “Hi ha una sèrie de col·lectius que també viuen a Salt i també demanen pisos”, ha assegurat Barceló.

Per això el nou reglament preveu destinar un 20% dels habitatges als estudiants, un 20% a joves o famílies joves (menors de 35 anys), un altre 20% a persones o famílies d'entre 35 i fins a 65 anys. També hi haurà un 15% dels pisos per a casos de la Mesa d'emergències econòmiques i socials de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, un 10% per a persones grans (jubilades o 65 anys o majors), i un 5% a persones amb diversitat funcional, discapacitat i/o dependència.

Hi haurà un darrer 10% destinat a pisos d'inclusió, gestionats directament per l'Ajuntament o Gestora Urbanística Nou Salt (amb un màxim de 15 pisos) i un darrer 5% pensat per a pisos en règim d'allotjaments temporals, amb un màxim de 10.

Tot i així, les entitats socials contràries al reglament acusen al consistori de fer fora a algunes de les famílies que actualment estan ocupant alguns dels pisos que formaran part del parc municipal. Segons Mostafà Shaimi, les famílies han rebut una carta en què se'ls demana que deixin el pis en un marge de 60 dies. El regidor Àlex Barceló ha recalcat que “no es deixarà a ningú al carrer” i per això ha matisat que totes aquelles persones que haguessin ocupat algun dels habitatges que ara es vol destinar a lloguer social vagin a l'Oficina Local d'Habitatge per trobar una sortida.

El portaveu de l'Espai Antiracista, però, ha lamentat que el nou reglament deixi fora a totes aquelles persones que no tenen permís de llarga residència o nacionalitat espanyola de poder accedir a aquests pisos. Davant d'això, Barceló ha recordat que el consistori s'ha acotat al que “marca la llei d'estrangeria” en què no permet firmar contractes de lloguer amb un permís de residència menor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article