Amnistia exigeix no repetir “errors” a les residències en la tercera onada i impulsar una llei per blindar drets

L'organització exigeix garantir les derivacions hospitalàries i el contacte familiar de la gent gran


Amnistia Internacional ha exigit no repetir els "errors" de la primera onada en residències d'avis. L'organització ha reclamat també que s'impulsi una proposta de llei per consolidar un model de dret humans i evitar que aquets es continuïn "violant". En primer lloc, ha reclamat a les comunitat garantir els règims de visites per mantenir el contacte dels residents amb els seus familiars i ha reiterat que això no va passar a Catalunya ni Madrid en la primera onada de la Covid-19. En segon lloc, ha demanat a la fiscalia i les comunitats supervisar i inspeccionar de forma habitual les residències. En tercer, garantir les avaluacions individualitzades i les derivacions hospitalàries necessàries i la vacunació urgent i prioritària dels residents.

Pel que fa al contacte familiar, Amnistia ha assegurat que familiars i associacions es mostren crítics amb els règims establerts perquè són deficitaris o perquè les direccions actuen amb "discrecionalitat". D'altra banda, ha assegurat que no hi ha suficient informació publicada actualitzada sobre les inspeccions a les residències. En aquest sentit, ha apuntat que les darreres dades publicades per la fiscalia són del juliol del 2020 i existeix una "absència generalitzada" de dades públiques sobre les inspeccions fetes pels governs autonòmics.

En tercer lloc, ha recordat la no derivació de gent gran a centres hospitalaris en la primera onada. Amnistia ha explicat que té una interlocució directa amb les autoritats de Catalunya i Madrid i que aquestes dues administracions "han assegurat que no estan aplicant criteris discriminatoris en les derivacions a hospitals de gent gran".

L'organització els ha demanat que estableixin "de forma expressa i clara que les instruccions i criteris per a decidir la derivació de gent gran de residències a centres hospitalaris no poden contenir elements discriminatoris en l'accés a l'atenció sanitària". Per últim, ha demanat un compromís real amb la vacunació de la gent gran.

D'altra banda, ha considerat necessari que el govern espanyol impulsi la tramitació d'una llei amb perspectives de drets humans i de gènere "que estableixi un model residencial que garanteixi els drets humans a les persones residents a tot l'Estat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article