Experts aconsellen a les famílies com mantenir una convivència saludable emocionalment durant la pandèmia

A través de videocàpsules aborden com gestionar temps, espais i ús de pantalles dins la llar, i com acompanyar a infants, joves i gent gran


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha realitzat una sèrie de quatre vídeo-càpsules dirigides a les famílies amb consells d’experts i comunicadors sobre com mantenir una bona convivència i salut emocional en confinament. Es tracta de vídeos de dos minuts de durada, difosos a través del canal de Youtube i les xarxes socials del Departament. Hi participen la mestra i pedagoga Anna Ramis, l’especialista en educació emocional Clara Mas, el comunicador Enric Bastardas i l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández.

Els vídeos ofereixen recomanacions sobre com organitzar l’espai i el temps dins la llar, fer un ús responsable de les pantalles, mantenir bones relacions familiars, i com acompanyar a infants, adolescents i persones grans davant els reptes que planteja la crisi sanitària i social de la Covid-19.

Des d’un punt de vista psicoeducatiu i des de la criança positiva, la sèrie vol donar pautes educatives i recursos a les famílies per transitar la nova realitat d’una manera més saludable, i prevenir possibles desequilibris emocionals, davant la tensió, desgast i patiment emocional que pot generar la pandèmia.

Les famílies com a factor protector

La família és el context educatiu i relacional clau on es cobreixen les necessitats bàsiques, tant físiques com emocionals. “La convivència familiar és molt important a l’hora de determinar les possibilitats de desenvolupament dels infants, ja que unes dinàmiques familiars saludables són un factor de prevenció i protecció per evitar possibles dificultats relacionals”, expliquen al Departament.

Després de mesos amb mesures de distància física, restriccions de la mobilitat i confinament domiciliari, han canviat les dinàmiques diàries de la població: el teletreball, l’exposició a les pantalles, les relacions familiars i l’adaptació dels espais de les cases per donar resposta a les necessitats de tots els membres, la reorganització dels temps per acompanyar als infants i joves en la nova realitat que els envolta buscant noves formes de fer, nous límits i noves maneres de relacionar-se dins i fora de la família.

Davant d’aquesta situació, el projecte, doncs, vol orientar, amb pautes generals, sobre com organitzar el temps i l'espai durant un confinament, contemplant les necessitats individuals de cada franja d’edat. També pretén reforçar les pautes educatives, des de la parentalitat positiva, per la millora de la convivència familiar i la prevenció de crisis i violències. En definitiva, el projecte vol ajudar a les persones a comunicar-se amb empatia i de manera respectuosa amb els seus familiars i per aquest motiu, ofereix eines per gestionar els conflictes i prevenir problemes de salut mental.

La web Famílies i confinament ofereix des de l’inici de la crisi sanitària suggeriments i respostes a preguntes freqüents relacionades amb una convivència familiar saludable en període de confinament. També redirigeix al Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), un servei de caràcter universal, dirigit a totes les famílies, que orienta i acompanya a les famílies per millorar el benestar personal i que, ell 2020, ha acompanyat a més de 3.000 famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article