El 56% dels barcelonins de renda baixa no va poder teletreballar, el doble que en els barris més rics

El 27% dels menors de 16 anys no ha pogut seguir l'educació en línia


El 56,3% dels barcelonins que viuen en zones de renda baixa no van poder teletreballar durant el confinament perquè la seva feina no ho permetia, el doble que en els barris més rics (24%). En total, gairebé un 59% de les persones ocupades va poder treballar des de casa, mentre que el 39% no ho va poder fer.

A més, el 27% dels menors de 16 anys no ha pogut seguir l'educació en línia. Són dades de l'informe 'La bretxa digital a la ciutat de Barcelona", elaborat per l'Ajuntament en base a una enquesta feta a 2.542 ciutadans. El 8% de les llars no té connexió a internet. En quatre anys, els domicilis de renda baixa han incrementat el seu nivell de connexió del 75 al 91%, reduint a sis punts la diferència amb les llars de renda alta.

En relació amb el gènere, hi ha més homes connectats (95%) que dones (90%), una tendència que s’explica per la presència de més dones grans a la societat: el 42% de les persones no connectades són dones de més de 75 anys. Els estudis i l’ocupació són factors determinants en termes de connectivitat: les persones que tenen estudis universitaris estan més connectades (97%) que les que tenen estudis obligatoris (79%), i tant els ocupats (97%) com els aturats (91%) estan més connectats que els jubilats o pensionistes (80%).

Pel que fa als dispositius personals, un 91%de les persones enquestades disposa d’un telèfon intel·ligent i, d’aquests, un 91% té contractada una tarifa de dades per al seu dispositiu. En comparació amb el 2016, el nombre de persones de menys de 75 anys amb telèfon intel·ligent s’ha incrementat en 11 punts, del 84 al 95%, i les diferències entre grups de renda s’han reduït substancialment. Les llars de renda més alta tenen una mitjana de sis dispositius, i les de renda més baixa menys de cinc.

En relació a l’ús, el 90% de les persones entrevistades s’havia connectat el dia abans de respondre l’enquesta i, tenint en compte només els menors de 75 anys, el percentatge arriba al 96%, 11 punts més que el 2016. Per contra, només el 47% dels majors de 74 anys es connecta diàriament, i un 35% dels majors de 74 anys no s’ha connectat mai.

Les activitats més habituals a la xarxa son per comunicar-se, ja sigui per missatgeria instantània (97%) o correu electrònic (95%), i per informar-se (el 92% llegeix notícies d’actualitat). Comparant les dades amb el 2016, els usos que més han crescut han sigut els cursos de formació, que s’han triplicat (del 13,5 al 48%); les cites o consultes mèdiques, que s’han doblat (del 35 al 70%); la realització de tràmits amb l’administració (del 42 al 75%); la realització de trucades (de 53 al 76%), i la compra-venda de béns o serveis (del 53 al 76%).

L’ús de les TIC s’ha incrementat durant els darrers mesos per a un 62% de les persones entrevistades com a conseqüència de la crisi sanitària de la covid-19. El teletreball, l’educació en línia i l’administració electrònica són les activitats que lideren aquest increment. Els estudiants (82%), les persones amb estudis universitaris (67%), les persones ocupades (67%) i les persones en cerca de feina (65%) han ampliat especialment el seu accés a la xarxa.

L'educació telemàtica

Un 73,2% dels menors de 16 anys escolaritzats han pogut seguir els seus estudis de manera telemàtica durant el confinament, segons declaren les persones enquestades que conviuen a la mateixa llar, i un 26,8% no ha pogut fer-ho. Gairebé la meitat dels que no ha seguit l’educació a distància, (un 48%) afirma que la seva escola no havia ofert educació telemàtica, un16% va tenir problemes de connectivitat, i un 19% al·lega manca de temps o de formació per part dels seus familiars.

Ara bé, en les llars de renda baixa, més d’un 50% dels que no han seguit l’educació en línia ha estat per no tenir dispositius suficients, no disposar de bona connexió o no tenir la formació necessària. En els trams de renda més alts, aquests motius només representen el 20-22% de les respostes. Per contra, en aquests trams de renda mitjana i alta, el motiu principal que s’al·lega és que l’escola no va oferir educació en línia. En el tram de renda més alta, també resulta significatiu que el 25% considera que no ha tingut temps per fer el seguiment de l’educació dels fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article