El Suprem fixa que els acollits a través d’un programa de reassentament tenen dret a la condició de refugiat

El tribunal reconeix l’estatut de refugiat a quatre ciutadans sirians acollits a l’Estat en un programa del 2015


El Tribunal Suprem ha fixat com a doctrina que les persones acollides a l'Estat a través d'un programa de reassentament del Govern espanyol han de ser beneficiats de la condició de refugiats. 

El tribunal ho fixa després de reconèixer l'estatut de refugiat a quatre ciutadans procedents de Síria —acollits a Espanya per un programa de reassentament de l'any 2015— que van recórrer una sentència de l'Audiència Nacional que confirmava les resolucions administratives per les quals se'ls va denegar l'estatut de refugiat i se'ls va concedir només protecció internacional subsidiària. La protecció es dispensa a les persones que no reuneixen els requisits per obtenir l'asil o ser reconegudes com a refugiades.

Així, el Suprem corregeix la sentència de l'Audiència Nacional i conclou que el reassentament té unes característiques diferents de la reubicació i no pot comportar el règim de transitorietat que caracteritza la protecció internacional subsidiària.

La sentència de l'Audiència Nacional entenia que el fet que els sol·licitants estiguessin inclosos en un programa de reassentament no eximia de l'anàlisi dels motius i actes de persecució al·legats per determinar si se'ls concedia l'estatut de refugiat o bé la protecció internacional subsidiària.

Llavors es va constatar que les persones que havien recorregut no havien estat perseguides “de forma individualitzada” al seu país d'origen per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques o altres elements que donen dret a l'estatut de refugiat. L'Audiència Nacional va considerar que van marxar de Síria pel conflicte bèl·lic existent i per tant no ho veia motiu suficient per donar-los el reconeixement de la condició de refugiats.

Ara el Suprem discrepa d'aquest criteri i marca l'abast de la Llei Reguladora del Dret d'Asil i de la Protecció Subsidiària. En aquest sentit, explica que el reassentament és un mecanisme de protecció de persones que han hagut d'abandonar el seu país d'origen i es veuen “desproveïts de tota protecció”.

“La seva finalitat és oferir al refugiat els mateixos drets dels nacionals de l'Estat, però per aquesta finalitat de solució permanent, el reconeixement comporta la possibilitat d'integrar-se en el país d'acollida, podent adquirir la nacionalitat per naturalització”, subratlla la sala.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article