Els centres de dia de gent gran demanen la vacunació “immediata”

Vergés ha explicat que s'han rebut menys vacunes de les compromeses i que prioritzaran vacunar les segones dosis


Mentre el repartiment de vacunes s’endarrereix a tota Europa per la mala gestió de les farmacèutiques, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) reclama la vacunació “immediata” als centres de dia de gent gran, un cop ja s’ha cobert la primera dosi a totes les residències. A Catalunya hi ha 911 centres de dia amb milers de persones usuàries que utilitzen els seus serveis, a falta de dades oficials per part de l’administració. “Tothom tenia clar que les residències havien de ser les primeres, i ara és el torn dels centres de dia perquè hi ha gent molt vulnerable que cada dia va de casa seva al seu centre de referència”, explica Cinta Pascual, la presidenta d’ACRA. 

Pascual també demana que es realitzin cribratges regulars a usuaris i professionals mitjançant proves diagnòstiques que permetin anticipar els possibles brots. Segons l'entitat, la vacunació, unida a proves preventives mitjançant PCR o tests d'antígens, donaria seguretat a un servei que ha tancat les seves portes durant molts mesos de la pandèmia. “Molts d’aquests serveis han estat tancats per la incapacitat de ser aïllats dels centres residencials i ara cal restablir els serveis amb urgència”, afegeix Pascual.

En un baròmetre recent realitzat per ACRA, el 98% dels centres consultats vol que la vacunació d’usuaris i treballadors es faci en el propi centre, tal i com passa amb les residències. Per altra banda, un 84% demana que el Departament de Salut faci cribratges periòdics a usuaris i treballadors.

A ACRA també es reclama a la Generalitat de Catalunya avançar en un canvi de model dels centres de dia que situï aquest servei com una referència per a les persones dependents. Topalls màxims en el copagament dels usuaris per fer més atractiu el servei i la inclusió del transport adaptat són dues demandes que generen un ampli acord entre els centres.

La UE eleva el to contra AstraZeneca pel retard

La demanda d’ACRA coincideix amb el fet que la Unió Europea ha retret a AstraZeneca el retard en l'entrega de vacunes previstes i eleva el to contra la companyia britànica després d'una reunió fallida aquest dilluns. "Volem saber on s'han produït les dosis i a qui s'han distribuït", ha avisat l'eurocomissiària de Salut, Stella Kyriakides. Brussel·les i els 27 continuaran les negociacions amb AstraZeneca aquesta nit per forçar una rectificació. "Les respostes no han estat satisfactòries per ara", ha dit la xipriota. Arran d'aquesta demora, la CE exigirà a partir d'ara a les farmacèutiques que notifiquin amb antelació l'exportació de vacunes produïdes en territori europeu.

Si el regulador de la UE avala la vacuna d'AstraZeneca i Oxford, la Comissió Europea podria donar l'autorització comercial a finals d'aquesta setmana. Ara bé, a les portes d'obtenir aquest permís, AstraZeneca va comunicar fa pocs dies que retallarà considerablement les entregues previstes en el contracte de compra anticipada amb Brussel·les. "El nou calendari no és acceptable", ha criticat Kyriakides, que per ara no ha avançat cap acció legal per incompliment de contracte.

Arran d'aquesta situació, la Unió Europea ara busca més garanties que les farmacèutiques no endarreriran la distribució de vacunes al bloc per prioritzar altres països. "Hem donat suport al desenvolupament de les vacunes amb 2.700 milions d'euros, volem claredat sobre les transaccions i les exportacions de les vacunes des de la UE", ha defensat Kyriakides.

La majoria de les vacunes rebudes, a segones dosis

En aquest context, Catalunya ha rebut aquesta setmana 57.000 dosis de la vacuna de Pfizer, que destinarà majoritàriament a subministrar segones dosis. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que n'havien d'haver arribat 59.000 dosis i que finalment han estat 57.000, tot i que amb el canvi de treure sis i no cinc dosis, s’arribaria a 69.000. Gairebé totes es destinaran a vacunar segones dosis, tot i que si hi ha disponibilitat algunes serviran per vacunar persones que no es va vacunar el primer cop. D'altra banda, el 4,3% de les persones del col·lectius susceptibles ara de vacunació s'han negat a rebre el vaccí, percentatge que puja al 6% entre treballadors de residència i baixa a l'1% entre sanitaris. Un 3% dels residents ha dit no a la vacuna.

La consellera ha explicat que s'han rebut menys vacunes de les inicialment compromeses però que obtenint-ne sis de cada vial es podrà arribar a les gairebé 70.000 dosis. Això però sí que té afectacions en la campanya de vacunació, ja que els vaccins disponibles fan necessari centrar-se en les segones dosis. Vergés ha insistit que no es poden planificar primeres dosis, més enllà d'algunes de treballadors que no es van vacunar quan s'hi va anar en primer lloc.

En tot cas, ha assegurat que el pas de cinc a sis dosis per vial no serveix per recuperar les dosis que no van arribar i ha garantir que reclamaran a l'Estat, perquè ho reclami a nivell europeu, la recuperació d'aquestes dosis. D'altra banda, ha explicat que també han d'arribar 8.500 dosis de la vacuna de Moderna durant la setmana, tot i que no tenen confirmació de quin dia serà. Pel que fa a la d'Oxford i AstraZeneca ha apuntat que no tenen cap informació més enllà de saber que el 29 de gener ha de passar l'avaluació de l'Agència Europea del Medicament.

Dincat fa una crida a la vacunació dels professionals

Alhora, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, fa una crida a tots els professionals que acompanyen i donen suport a les persones del col·lectiu per demanar-los “que no ho dubtin” i es vacunin per lluitar en contra de la Covid-19. Dincat manifesta que la vacuna és “científicament segura i efectiva” i demana el “compromís ètic i professional” dels treballadors que atenen a persones vulnerables, per acabar amb el virus i recuperar la normalitat de forma segura. Amb aquest objectiu, Dincat se suma a la campanya #JoEmVacuno i la complementa amb la seva pròpia #DincatEsVacuna, sota la que englobarà un seguit d’accions de sensibilització i conscienciació entorn la importància de vacunar-se.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article