Catalunya, sense reserves de vacuna: 10.000 persones rebran la segona dosi més enllà dels 21 dies

Argimon descarta canviar l’estratègia i començar a vacunar de la Covid-19 els majors de 80 anys: “No tenim vacunes”


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la Covid-19 aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies, que és el que garanteix la màxima efectivitat. Tot i això, ho faran abans d’esgotar el màxim de 42. 

Pel que fa al pla de vacunació, tant Carmen Cabezas com Josep Maria Argimon, han explicat que fins aquest dimecres s’han distribuit 200.704 vacunes administrades, de les quals al voltant del 70% s’han posat al personal sanitari i de residències i el 30% als residents de les residències. També ha afirmat que un cop s’hagin administrat les 30.000 dosis previstes per aquesta setmana s’haurà “consumit l’estoc estratègic i les neveres estaran buides en espera de la nova remesa”.

Argimon ha volgut remarcar les importants “incerteses i dificultats” afegides en el pla de vacunació com les retallades de vials i de dosis compromeses per part de Pfizer i la resta de laboratoris. “Les 10.000 persones que van rebre la primera dosi, aquesta setmana no podran rebre la segona. Tampoc no han arribat les de Moderna, un altre retard i un altre incompliment”, ha assenyalant.

Amb tot, ha recordat que el període entre dosis contempla un marge de 21 a 41 dies i que “no preveu que cap persona pendent de segona dosi superi aquest termini”. Tot i això descarten canviar l’estratègia de vacunació i aclareixen que, de moment, no podran començar a vacunar les persones més grans de 80 anys. “No tenim vacunes”, ha reiterat Argimon.

Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha aprofundit en les dades referents al pla de vacunació i ha afirmat que aquesta setmana s’està treballant en posar les segones dosis a les persones ja vacunades. Cabezas també ha recuperat un estudi que ja es va avançar la setmana anterior sobre els efectes d’immunitat després d’haver rebut la primera dosi. Els resultats de l’anàlisi confirmen que entre les persones residents (que porten fins a 24 dies de seguiment després de la vacuna) la taxa d'aparició de casos disminueix a mesura que passa el temps a partir dels deu a 12 dies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article