Els trastorns mentals en la infància protagonitzen ‘Los espabilados’, la nova sèrie d’Albert Espinosa 

Deu anys després de l’èxit de ‘Polseres vermelles’ el guionista vol retre “homenatge” als infants ingressats en centres psiquiàtrics


Aquest divendres, Movistar+ estrena els tres primers capítols de Los espabilados, la nova sèrie d'Albert Espinosa inspirada en la seva cinquena novel·la, El que et diré quan et torni a veure (Rosa dels Vents). “La sèrie és un homenatge a tots els infants que ara estan ingressats en centres psiquiàtrics”, ha dit el guionista durant la presentació.

Espinosa ha explicat que la sèrie s'inspira en una història real, ja que quan ell va tenir càncer amb catorze anys va coincidir a l'hospital amb uns nois amb trastorns mentals que es feien dir “los espabilados”, nom que ha donat el títol a la sèrie. La sèrie compta amb set capítols de trenta minuts cadascun i suposa el retorn del guionista a la televisió deu anys després de l’èxit de Polseres vermelles.

Los espabilados narra la història d'un grup de cinc amics que s'escapen d'un centre psiquiàtric a la recerca del seu lloc al món. Malgrat els seus diagnòstics clínics, el grup s'enfronta a la vida amb humor i valentia, perquè en el seu interior tenen clar que és la societat la que està malalta, no pas ells. Durant la sèrie els cinc amics faran un viatge per Europa i recorreran Espanya, Alemanya i Itàlia. “Tenia moltes ganes de fer aquesta sèrie per canviar la idea de les malalties mentals en els joves”, ha assegurat Espinosa. L'escriptor també ha recordat el grup que va conèixer, que “s'escapava i tenia molta energia” i l'hospital va contractar un detectiu “per anar-los a buscar”.

Durant la presentació de la sèrie tots els actors han destacat la importància de visibilitzar les malalties mentals en infants i joves. “Marcarà a molta gent i l'ajudarà en aquests moments on hi ha tants problemes mentals en tanta gent”, ha dit Espinosa. En la mateixa línia, l'actriu Marta Torné, qui interpreta el personatge de l'Elsa, ha reivindicat la inexistència d'hospitals públics on tractar malalties mentals en infants. “Si no van a un hospital privat, els infants amb aquest tipus de malalties estan orfes”, ha dit Torné.

L'actor Miki Esparbé, qui interpreta el detectiu Izan, ha assegurat que per ell és “un regal” poder interpretar un paper basat en un personatge real. “Qualsevol dubte que tinguis saps que hi ha una base real on agafar-te”, ha afegit. A banda d'Esparbé i Torné, qui són els adults protagonistes de la història, en el repartiment el completen Álvaro Requena, Marco Sanz, Sara Manzano, Aitor Valadés i Héctor Pérez.

Malgrat que Los espabilados està protagonitzada per adolescents, Espinosa ha deixat clar que la sèrie d'aventures està pensada per a tots els públics. 

Durant la presentació també hi ha participat l'autor de la cançó original de la sèrie, Alfred Garcia, qui ha assegurat que compondre el tema li ha fet “molta il·lusió” perquè ha suposat el seu debut fent una cançó per una sèrie. De fet, el tema Los Espabilados és el primer avançament del nou disc del cantant del Prat de Llobregat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Mont Barcelona
1.
Gràcies!!! Però només hi ha una cosa que vull dir: la meva filla de 12 anys va debutar amb trastorn sever el mes d’agost. I no és cert que la sanitat pública no tingui recursos!! Vull fer un agraïment obert i molt sincer al servei de psiquiatria infanto-juvenil del Clínic, al de Sant Joan de Déu i a la UCA de l’hospital Benito Menni de Sant Boi. I, en especial, a les doctores Iria Méndez, Adriana Fortea, del Clínic, a la Maria Luisa Miralles de la UCA i al Fran Villar de Sant Joan de Déu. És molt injust que diguem que no hi ha recursos. El que realment ens cal és que els CSMIJ i hospitals de dia apostin per uns seguiments més exhaustius per tal que els nois i noies no acabin sempre en ingrés.
  • 2
  • 0

Comenta aquest article