El TC admet a tràmit el recurs del PP contra la llei catalana que regula el preu dels lloguers

L’admissió del recurs no implica la suspensió de la vigència dels articles impugnats


El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra diversos preceptes de la llei catalana que recula el preu dels lloguers (11/2020 de 18 de setembre).

Així doncs, el TC estudiarà el recurs, però fonts del Constitucional remarquen que l'admissió a tràmit no implica la suspensió de la vigència dels articles impugnats (2, 3.2, 3.3, 3.4, 6, 7.1, 15.1, 16.2 i 18 així com les disposicions addicionals primera i quarta).

La legislació determina que en les zones amb una manca d'oferta d'habitatge assequible, el preu el lloguer quedarà determinat en funció de l'índex de l'Agència de l'Habitatge. D'una banda, els nous contractes s'han de cenyir al preu/m2 de referència. De l'altra, en cas que l'immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys, la llei impedeix que el propietari n'apugi el lloguer. La norma, per tant, obliga els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre l'índex i a congelar els que s'hi situen per sota.

El PP al·lega que les parts recorregudes de la norma catalana poden vulnerar el dret a la propietat privada, les competències estatals i el principi de legalitat, entre d'altres. El TC ha acordat donar trasllat al Govern, al Parlament, al govern espanyol i al Congrés i Senat perquè formulin les al·legacions que considerin oportunes.

Les plataformes ciutadanes es mobilitzen

Davant l’amenaça de tombar-la, el Sindicat de Llogateres de Catalunya hem convocat una mobilització davant del Palau de la Generalitat aquest dijous a les 18h. “L’objectiu és rebutjar el recurs, defensar la sobirania del Parlament català en matèria d’habitatge i defensar l’aplicació efectiva de la llei en tots els seus aspectes”, alerten al sindicat. 

La mobilització, que serà entre les 18 i les 18,40h, consistirà en un acte reivindicatiu on hi intervindran vuit entitats representatives de diferents sectors socials i polítics de Catalunya, així com portaveus i veïnes organitzades al Sindicat de Llogateres. A l’acte també hi assistiran representants parlamentaris de tots els partits que van votar a favor de l’aprovació de la llei (JuntsxCat, ERC, ECP i CUP). “S’ha convocat una concentració perquè organitzacions, el moviment per l’habitatge i qualsevol persona que vulgui defensar la regulació pugui fer-ho amb totes les mesures de seguretat”.

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article