“No s’estan garantint els drets de la infància vulnerable”, adverteixen les entitats que vetllen pels infants  

La Plataforma d’Infància de Catalunya fa una crida als partits perquè aquest col·lectiu sigui una “prioritat indiscutible” en la pròxima legislatura


Els drets de la infància i l’adolescència en situació de vulnerabilitat “no s’estan garantint”. Així de clara i contundent és l’advertència de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), que agrupa més de 900 entitats socials que atenen aquest col·lectiu i que està integrada en la Taula del Tercer Sector. 

A aquesta conclusió ha arribat la PINCAT gràcies a l'estudi Anàlisi de l'estat de la garantia de drets a Catalunya, en el qual han participat a través d'enquestes a entitats que treballen en l'àmbit de la infància, i que posa el focus en la situació del col·lectiu abans de la pandèmia, tot i que a causa de les dramàtiques situacions derivades de la Covid-19 també s'ha recollit una valoració sobre els seus efectes, que clarament ha comportat un “empitjorament” de les seves condicions de vida, segons han alertat les entitats.

L'informe, presentat aquest dijous, analitza diversos eixos de treball que fan referència a drets i llibertats dels infants, violències, l'entorn familiar, la pobresa o la salut, entre altres. Durant la seva presentació, la PINCAT ha reclamat que la infància no “torni a quedar a la cua” de les polítiques socials i sigui una “prioritat indiscutible” en la pròxima legislatura.

El document revela moltes dades preocupants i molt significatives. En l'apartat de drets i llibertats, per exemple, l'informe destaca que hi ha “mancances” en la participació política d'infants i adolescents i en l'accés a la informació, sobretot, detallen, en els col·lectius en risc d'exclusió social i en especial aquells que tenen una discapacitat. En aquest sentit, segons l'estudi, només un 27% dels infants atesos per les entitats socials enquestades disposa d'accés a un ordinador. Per això, demanen a les administracions vetllar per l'accessibilitat de la informació “perquè aquesta no tingui barreres”, i permetre la participació d'infants i adolescents. L'impacte de la Covid-19 en aquest àmbit també s'ha quantificat: el 70% de les entitats socials enquestades assegura que la pandèmia ha agreujat la bretxa digital que ja existia i preveu que continuï augmentant en els pròxims mesos.

Pel que fa a la violència, fins a un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades podria ser víctima de violència a la llar (el cas dels infants amb discapacitat seria un 9%). Segons l'informe, es percep una diferència segons el gènere, sent les nenes i noies en major mesura víctimes de violència a la llar que els nens i nois. En aquest sentit, la PINCAT reclama fer “més accessibles els mecanismes de denúncia a infants i adolescents”, així com “extremar la cura i l'acompanyament” dels que han patit la violència. Com en el cas anterior, la Covid-19 ha fet augmentar el nombre de casos de violència a la llar contra infants i adolescents, segons les entitats.

Un de cada tres infants està en risc de pobresa, a Catalunya

En l'àmbit de l'entorn familiar, les cures alternatives, la inclusió i la pobresa, l'informe destaca que la inversió en protecció social a famílies i infants a Catalunya és d'un 0,8% del PIB, “només un terç de la mitjana europea”. Per això la plataforma sosté que la situació de la infància i l'adolescència “és més fràgil” que la de la resta de la població. “Un exemple clar és com les transferències públiques (prestacions i ajudes) impacten poc en aquest col·lectiu. Si infants i adolescents tenen una taxa de pobresa inferior abans de les transferències, aquests passen a ser els que tenen un major risc després d'aquestes” apunten, i recorden: “A Catalunya, un de cada tres infants està en risc de pobresa i exclusió social”. Per això alerten que hi ha una “escassetat” de polítiques en matèria d'infància i en suport a les famílies. D'altra banda, l'estudi també apunta que la prevalença de la pobresa i l'exclusió és més gran en les persones amb discapacitat que les persones sense discapacitat. Com a solució, la PINCAT assenyala que cal enfortir les polítiques de rendes garantides. En afegit, el 86% de les entitats social enquestades assegura que el risc de pobresa dels infants i adolescents atesos ha augmentat des de l'esclat de la pandèmia i es preveu que creixi en els pròxims mesos.

Augmenten els problemes de salut mental

el que fa a la salut i el benestar dels infants, un 18% dels infants i adolescents atesos per les entitats socials enquestades mostra infrapès en contraposició del 7% d'infants entre 0 i 14 anys (Enquesta de Salut de Catalunya, 2018), i un 13% d'aquests nens i nenes té problemes de salut mental, (7% en termes generals segons l'Enquesta de Salut de Catalunya, 2018). Així mateix, els infants i adolescents amb discapacitat atesos presenten una major prevalença de problemes de salut mental perquè un 32% en té. Algunes causes d'aquestes xifres, segons PINCAT, són l'angoixa que provoca les situacions de pobresa en els infants, així com la manca d'accés universal a tots els serveis. Per això demanen augmentar la coordinació entre els àmbits salut-educació social i redefinir els recursos i serveis “posant les persones usuàries al centre”. En aquest sentit, el 47% de les entitats socials enquestades afirma que el nombre d'infants atesos amb problemes de salut mental ha augmentat amb la Covid-19.

Un altre àmbit estudiat, l'educatiu, també revela greus problemes estructurals: un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades abandona l'escola de forma prematura, una dada que gairebé dobla la taxa d'abandonament prematur a Catalunya (2018), que és del 17%. L'informe també detalla que un 30% de les famílies ateses no poden cobrir les necessitats econòmiques derivades de l'escolarització; un 36% les de les activitats extraescolars i un 40% les de lleure. En aquest sentit, PINCAT demana millorar la coordinació entre els diferents àmbits educatius.

D’altra banda, la plataforma recorda que s’estan vulnerant també els drets dels infants i joves migrants sols, ja que, apunten, la seva situació d’irregularitat i el desemparament cap a aquests “llastra la seva autonomia”, recorden.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article