El Tribunal Constitucional tomba el decret llei del lloguer social per considerar que la norma no té el rang adequat

El Govern lamenta que la sentència fa que “milers de persones i famílies” quedin “desprotegides”


El Tribunal Constitucional ha tombat el decret llei del lloguer social redactat pel Govern i aprovat pel Parlament de Catalunya per considerar que el rang de la norma “resulta insuficient” segons el que estipula la Constitució.

Així ho explicita l'àrbitre constitucional en l'avenç de la part dispositiva de la sentència que s'ha fet arribar als mitjans, després de les filtracions que a mitja tarda ja apuntaven en aquest sentit. Unes filtracions que han provocat l'enuig del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha denunciat la filtració “de nou” d'una sentència que vol “destruir l'escut social” del Govern en matèria d'habitatge.

Calvet també ha denunciat que la sentència del TC fa que “milers de persones i famílies” quedin “desprotegides”. Entre d'altres, la norma obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les persones afectades per un desnonament.

El ple del TC d'aquest dijous ha examinat el recurs del PP contra el decret llei de mesures urgent per a la millora de l'accés a l'habitatge. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, declara per unanimitat inconstitucionals setze preceptes de la norma.

L'argument “central i bàsic” és que “no concorren els requisits del pressupost habilitant que exigeix l'article 86.1 de la Constitució Espanyola per regular la matèria sobre les mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge”, per la qual cosa resulta “insuficient” el rang de la norma.

D'altra banda, cal recordar que aquest dijous el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un altre recurs del PP, aquest contra la llei que regula a Catalunya el preu dels lloguers, aprovada l'any passat.

Concentració a favor del decret

Aquest dijous al vespre, coincidint amb la filtració del TC, diverses plataformes a favor de l’habitatge s’han concentrat a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona per sota el lema ‘La regulació no es toca’, per denunciar els recursos que el PP ha anat interposant davant el tribunal. “Diu el PP que aquesta llei evitarà la inversió dels fons voltors. Tant de bo sigui així. El PP, amb molt poca representativitat a Catalunya, sempre troba la manera de tombar les lleis socials del Parlament. No defensen el dret a la propietat, sinó l'especulació!”, van destacar membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Des del Sindicat de Llogateres, van reivindicar que la llei “ataca als voltors, als bancs”. “No es centra en la paperassa perquè algú, en un despatx, decideixi qui és vulnerable. Per això els molesta!”, van concloure

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article