Entitats i veïns tallen el carrer d’Aragó de Barcelona per “reivindicar la importància de l’espai públic”

La “revolta veïnal” s’estén a Sabadell, Premià de Mar i Barberà del Vallès, que també barren “autopistes urbanes”

Desenes de veïns han tallat aquest diumenge el carrer Aragó de Barcelona per "reivindicar la importància de l'espai públic". La protesta, batejada com a "revolta veïnal" i que es farà mensualment, s'ha repetit a Sabadell, Barberà del Vallès i Premià de Mar, que també han barrat el que consideren que són "autopistes urbanes".

El moviment neix de la mà d'Eixample Respira, que també talla el trànsit l'últim divendres de cada mes per exigir "més seguretat i menys contaminació" als entorns escolars. A Barcelona la protesta s'ha fet en dos trams del carrer Aragó, concretament entre els carrers Balmes i Aribau i entre Independència i Dos de maig. La concentració ha tingut un marcat to festiu i els veïns han baixat les bicicletes al carrer.

En declaracions als mitjans, el portaveu de la plataforma veïnal Eixample Respira, Guille López, ha explicat que els veïns han decidit tallar el carrer Aragó perquè és "el districte més poblat de Barcelona" i té "una falta endèmica de parcs, llocs de socialització". La seva voluntat és fer realitat el projecte, que va iniciar l'Ajuntament i que actualment està suspès, de tallar un cop al mes el carrer d'Aragó perquè els veïns en puguin gaudir. Concretament ho faran l'últim diumenge de cada mes.

"Estem cansats de tant soroll, de tanta contaminació", ha resumit López. "Més que carrers tenim autopistes", ha lamentat. "Necessitem el carrer Aragó per fer esport, socialitzar-nos, sortir a passejar i no estar preocupats de què ens atropellin els fills", ha reflexionat tot afegint que estan cansats de "viure envoltats d'autopistes urbanes" que cada dia "fan servir una mitjana de 85.000 vehicles".

A la protesta s'hi han sumat diverses entitats, entre elles, l'organització ecologista Fons Mundial per la Natura (WWF, per les sigles en anglès). Aquesta "revolta veïnal" s'emmarca dins la campanya global "Recuperem la ciutat" i neix amb la voluntat de reclamar a les administracions "que posin la salut i la vida de les persones al centre" i que incentivin "la mobilitat sostenible".

La voluntat dels convocants és que aquest moviment s'estengui arreu del territori, aprofitant que arran de la pandèmia la gent "ha vist la importància de recuperar l'espai públic". Estan preocupats per "la qualitat de l'aire, el soroll i el repartiment desigual de l'espai públic", que, segons ells, s'agreuja amb les "autopistes urbanes" de tres o més carrils de circulació que travessen nuclis urbans. De fet, a parer seu, "aquestes vies són la font principal de contaminació de l'aire i acústica a les ciutats i "contribueixen a les malalties cròniques i a milers de morts cada any a Catalunya".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article