Ja són 20.500 les persones que presenten al·legacions pel risc de ser a les meses electorals el 14-F

La xifra suposa el 25% dels que han estat escollits com a membres de mesa i a Barcelona s’han registrat 8.000 peticions


Ja són 20.500 les persones que han presentat al·legacions a les juntes electorals de zona per evitar el risc de ser a les meses electorals en un context de pandèmia, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa gairebé el 20% del total de persones que han estat escollides per a les meses. En concret, la junta de Barcelona n'ha rebut ja 8.000 peticions a 3 de febrer.

La de Berga en té 166; la de Terrassa ha recollit 1.100; la de L’Hospitalet de Llobregat, 1.300; la de Vilafranca del Penedès ja té 245 al·legacions. La del Vendrell en registra 336; Tortosa, 430; Tarragona, 666, i Valls, 191. Balaguer ja en té 204; Cervera, 144; la de la Seu d'Urgell, 99, la de Lleida, 576, la de Tremp, 115, i la de Vielha, 32.

A Girona hi ha 668 sol·licituds presentades, 156 a Puigcerdà i 410 a Santa Coloma de Farners. A data del 2 de febrer, la junta de zona d'Arenys de Mar havia rebut 648 excuses; la de Granollers, 1.106; Igualada, 384; Sabadell, 1.012; la junta de Sant Feliu de Llobregat ha registrat 1.085 excuses; la de Vic, 463; Vilanova i la Geltrú, 356, i Reus, 687.

Una bossa de voluntaris

De fet, el president de la junta electoral de Barcelona ja ha augurat que hi haurà dificultats per constituir meses, i ha indicat que s'estudia la possibilitat d'incorporar voluntaris i que, per garantir la imparcialitat, és probable que siguin funcionaris o càrrecs públics.

D’aquesta manera s’evitaria que fossin els primers votants que estiguessin al col·legi electoral els que haguessin de constituir les meses, tal com marca la llei quan els membres escollits no s’hi presenten, perquè es dona la circumstància que és la franja que el Govern ha delimitat per a les persones més vulnerables. "En aquestes eleccions serà un vertader problema el que pugui ocórrer de vuit a nou en més d’una mesa electoral", ha dit Santiago García, president la junta electoral de Barcelona.

El Síndic defensa l’aleatorietat dels membres de la mesa

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha defensat que els membres de les meses electorals del 14-F no poden ser voluntaris i s'han d'escollir de manera aleatòria. En una roda de premsa telemàtica, Ribó ha argumentat que la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) no preveu voluntaris i ha afegit que és necessari donar "garantia jurídica".

D'altra banda, ha demanat que s'ampliï al màxim possible el termini per sol·licitar el vot per correu, que acaba demà divendres al migdia. Segons Ribó, s'ha de garantir el dret a vot no presencial per a les persones contagiades de covid-19 i els seus contactes estrets. I ha recordat que en eleccions generals s'ha permès que determinats col·lectius votessin fins a la vigília de la jornada electoral.

Ribó ha posat de manifest els riscos per a la salut pública que suposa el vot presencial de persones contagiades i, en aquest context, ha insistit que cal explorar "qualsevol via" per aconseguir ampliar el vot per correu. Amb la situació actual, es permet que les persones que l'hagin sol·licitat dins del termini, que acaba el 5 de febrer, puguin votar fins dos dies abans del 14-F.

Sense concretar, Ribó ha afegit que es pot allargar el termini per sol·licitar el vot postal fins a una data més propera a la jornada electoral. Tot i així, ha admès que "ningú pot prohibir anar a votar a ningú" i que s'ha de recomanar "fortament" que les persones contagiades i contactes estrets no vagin a votar presencialment als col·legis electorals i alhora garantir el seu dret a vot. I l'única manera de garantir-ho ara, segons ha afegit, és el vot per correu.

Pel que fa a les meses electorals, el síndic ha alertat que algun ajuntament ha notificat persones suplents quan aquestes no estaven en llistes oficials. I ha avisat que aquesta pràctica "no és conforme a la legalitat i no genera seguretat jurídica".

El síndic entén que les persones a qui s’han rebutjat les al·legacions, basades en causes de salut greus i objectives, tenen dret a recórrer de manera "ràpida i eficaç" davant la jurisdicció ordinària. I ha explicat que des del Síndic de Greuges s'està donant assessorament a les persones que s'hi adrecen per aquest motiu.

Ribó ha avançat que la comissió d'experts sobre la garantia del dret de sufragi actiu farà un informe de balanç amb propostes per "aprofitar amb positiu totes aquestes lliçons", en referència a celebrar unes eleccions en plena pandèmia. I ha lamentat que no s'hagin pogut implementar mesures que proposaven com ampliar la jornada electoral a dos dies. En aquest sentit, ha criticat que no s'hagin fet les modificacions necessàries a la LOREG tot assenyalant que s'han fet reformes més importants en menys temps.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article