La represa dels cribratges de càncer recuperarà aquest any diagnòstics frenats per la Covid-19

Aquest dijous es commemora el Dia Mundial de la malaltia, de la qual es van diagnosticar més de 37.000 casos nous el 2020 a Catalunya


L’epidèmia de la Covid-19 està causant un impacte rellevant en tots els àmbits de la societat. I pel que fa a l’àmbit de la salut  a Catalunya, una de les conseqüències ha estat un alentiment en els diagnòstics de casos de càncer, que durant l’any passat van frenar-se un 12% respecte l’any 2019.

Des de l’inici de l’epidèmia, el sistema sanitari es va bolcar en l’atenció dels pacients amb Covid-19. En la primera onada, el desconeixement clínic inicial de la malaltia i el volum important de casos en un període curt de temps van provocar que, durant setmanes, la major part dels recursos assistencials s’haguessin de dedicar a aquests pacients. I això va impactar en l’atenció de moltes altres malalties, ajornant proves i intervencions i modificant el tipus d’atenció, per exemple augmentant les visites telemàtiques.

No obstant això, superada la primera onada, l’impacte de les successives onades ha estat menor a nivell hospitalari, tot i mantenir-se més constant a l’atenció primària, primera porta d’entrada de molts dels casos. Aquest fet i l’experiència adquirida han propiciat, actualment, el manteniment de bona part de l’atenció sanitària i una disminució de l’activitat reduïda per haver de dedicar recursos als pacients Covid-19.

En concret, durant la primera onada, l’atenció dels pacients ja diagnosticats de càncer es va haver d’adaptar a la situació (amb visites de seguiment telemàtiques de control de l’evolució de la malaltia, amb teràpies orals quan era possible, etc.). De fet, van disminuir els diagnòstics de nous casos per les restriccions en la realització de proves, per la reducció de les visites presencials a l’atenció primària, per la menor derivació de pacients a centres hospitalaris o per la mateixa inquietud dels pacients a ser visitats als centres sanitaris, per por a la infecció.

La disminució de diagnòstics al març del 2020

La disminució dels diagnòstics de neoplàsies de l’any 2020 en comparació amb l’any 2019 s’inicia al març, arriba al seu pic a l’abril i inicia la recuperació a partir del maig, quan el nombre de casos va tendir a normalitzar-se i es va experimentar una certa recuperació dels casos no diagnosticats en els mesos anteriors. En resum, durant la primera onada els diagnòstics van disminuir en un 37,9%, i a partir de la segona onada es van recuperar, tot i ser un 10,5% inferiors a les del 2019. Globalment, durant tot l’any 2020 el nombre de diagnòstics va reduir-se un 12,2%.

Pel que fa a pacients diagnosticats per primera vegada: en aquest sentit, al 2020 s’han estimat un total de 37.189 nous casos de càncer a Catalunya, uns 1.800 menys dels projectats per a l’any 2025, segons dades del Pla director d’Oncologia del Departament de Salut.

Cribratges: de l’aturada temporal a la represa immediata

En la frenada dels diagnòstics també va tenir un pes rellevant l’aturada temporal dels programes de detecció precoç de càncer de mama i de càncer colorectal. A mitjans de març es van suspendre les invitacions a aquests programes a causa de l’epidèmia, que podia afectar les persones convidades en les circumstàncies d’aquells mesos.

De fet, també es va considerar l’impacte en els serveis sanitaris que havien de fer les proves de cribratge (mamografia) o diagnòstiques (estudis de diagnòstic per la imatge, biòpsies, colonoscòpies) si es detectava alguna sospita de Covid-19.

La represa, més lenta per les mesures contra el virus

La represa progressiva de les invitacions va arribar, de forma gradual, a partir del juny, i a mitjans de setembre ja era generalitzada. De fet, a finals de l’any 2020 ja s’havia pogut invitar al 60% de les persones que estava previst invitar durant aquell any.

La represa del cribratge s’ha fet aplicant les mesures de protecció contra la Covid-19 (amb desinfecció addicional d’espais i equipaments, amb protecció dels professionals i participants, amb aforaments reduït a les sales d’espera, etc.); tot plegat fa que es necessiti més temps per a fer les proves (mamografies, colonoscòpies) i, per tant, més hores d’agenda i de professionals.

Malgrat això, si l’evolució de l’epidèmia ho permet, durant aquest any 2021 es preveu recuperar part de l’activat de cribratge no realitzada durant el 2020. De fet, la recuperació de l’activitat dels programes de detecció precoç de càncer, la protecció dels circuits de diagnòstic ràpid (en cas de sospita) de càncer de les consultes des d’atenció primària, i la realització de proves diagnòstiques i les  visites als centres de referencia, ha de conduir a recuperar la capacitat diagnòstica del càncer durant aquest 2021.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article