El 47% de les dones que han patit un càncer de mama no tornen a treballar per les seqüeles dels tractaments

Actualment no hi ha serveis de rehabilitació específica de fisioteràpia oncològica en tots els hospitals, només en els més grans


Els avenços en els tractaments i en els programes de cribratge i detecció precoç estan aconseguint augmentar la supervivència de persones amb càncer. Tot i la importància, encara massa hospitals no disposen d’un fisioterapeuta oncològic.

En el cas del càncer de mama, per exemple, les seqüeles físiques després d'una cirurgia encara són molt freqüents en les persones afectades. “I és en aquest punt on l'actuació d'un fisioterapeuta és fonamental, ja que intervé directament en adherències i retraccions en les cicatrius, contractures musculars, disminució de mobilitat i força, entre d'altres problemes sorgits com a conseqüència de la malaltia”, assenyalen al Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Es calcula que el 47% de les dones que han patit un càncer de mama no tornen a treballar per les seqüeles que produeixen els tractaments i el procés oncològic.

Patir un càncer altera totes les dimensions de la persona: a nivell físic i emocional, familiar, laboral, social i, fins i tot, espiritual, tant per la pròpia malaltia com pels efectes secundaris dels tractaments, que afecten la funcionalitat i la qualitat de vida dels pacients.

Molts hospitals encara no disposen d'un fisioterapeuta oncològic

Actualment no hi ha serveis de rehabilitació específica de fisioteràpia oncològica en tots els hospitals, només en els més grans. Per tant, les persones amb càncer poden tenir dificultats per ser derivades al fisioterapeuta expert. Des de la Comissió d’Oncologia del Col·legi es reivindica la necessitat d’invertir més recursos per dotar les plantilles de fisioterapeutes experts.

Com explica Cristina Pallarols, fisioterapeuta del Programa de Benestar Físic de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC): “Hauria d’existir la figura del fisioterapeuta expert en oncologia a cada hospital, però fins que arribi aquest moment, intentem donar suport a les persones que ho necessiten des de l’AECC”.

El fet que no hi hagi fisioterapeutes oncològics als hospitals s’intenta suplir des d’associacions com l’AECC. La Cristina Pallarols explica que “els pacients solen preguntar si el que els passa és normal. Aquesta és la pregunta típica. Hi ha molta desinformació i necessiten suport. I d’altra banda, també pregunten què és el que poden fer per millorar els efectes secundaris com, per exemple, el dolor o la fatiga. En general, hi ha una sensació de desesperació, no saben a qui preguntar.”

Com explica Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya: “Sabem que la fisioteràpia és molt necessària per a les persones amb càncer, i per això hem decidit donar suport a aquelles que, per les circumstàncies actuals, no es poden permetre d’acudir a un professional. Som un col·lectiu solidari i volem aportar així el nostre gra de sorra per millorar la qualitat de vida de les persones."

Segons dades de l'observatori de l'AECC, el càncer afecta cada any més de 42.000 persones a Catalunya, i moltes d'elles, a més de combatre la malaltia s'han d'enfrontar a un context econòmic difícil. Per això, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i l’AECC – Catalunya contra el Càncer van signar un acord el passat mes de desembre per oferir tractaments de fisioteràpia a persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya. Amb aquesta finalitat, es crearà una borsa de voluntaris entre el col·lectiu de més de 12.000 fisioterapeutes col·legiats catalans que donaran suport, amb tractament gratuït, a pacients en situació d'exclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article