“Els infants i adolescents no voten, però han de ser una prioritat política”

Amb motiu del 14-F, Unicef presenta les seves propostes i prioritats en clau d’infància


Els infants i adolescents representen al voltant del 18 per cent dels ciutadans de Catalunya però no votaran en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. No obstant això, les decisions polítiques que es prendran tindran impacte sobre les seves vides i els seus drets, la qual cosa condiciona el seu present i també el seu futur.

A Unicef reclamen que les polítiques d’infància siguin una prioritat, “tant durant el debat electoral d’aquests dies com al llarg de tota la legislatura, especialment en la situació actual d’emergència social i sanitària per la pandèmia de la Covid-19”. “Tot apunta que la crisi actual està provocant un augment de la pobresa infantil, més problemes de salut mental i l’agudització de les desigualtats”, alerten.

Més enllà de les sigles i ideologies polítiques o el resultat de les eleccions, assenyala l’entitat, “cal un compromís polític transversal, actiu i ferm amb els drets dels infants, no només per reduir els impactes de la crisi actual, sinó per avançar en el seu compliment”.

Per aquest motiu, l’entitat que ha fet arribar als partits polítics algunes propostes electorals. “Creiem que la crisi ha d’esdevenir una oportunitat per reimaginar una Catalunya millor per als infants i adolescents i per fer-ho prenem com a referència la Convenció sobre els Drets dels Infants i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i plantegem set propostes que giren al voltant de la inversió en infància, la perspectiva de drets i l’equitat”, assenyalen.

Acció contra la pobresa infantil. Transformar la realitat dels nens, nenes i adolescents exposats a la pobresa i a l’exclusió social a través d’un pla de lluita contra la pobresa infantil, dotat dels recursos pressupostaris necessaris, i comptar amb una prestació econòmica a favor dels infants i adolescents que cobreixi les seves necessitats.

Benestar físic i mental de tots els infants i adolescents. Disposar d’un pla específic d’atenció a la salut mental d’infants i adolescents que, també, doni resposta a les conseqüències de la COVID-19 i disposar d’un pla de reforç de l’atenció primària pediàtrica.

Educació inclusiva i equitativa de qualitat. Impulsar un pacte que augmenti i blindi la inversió en educació i garanteixi la gratuïtat real de l’ensenyament, amb especial atenció als infants i adolescents amb necessitats educatives especials i els centres d’alta complexitat, alhora que s’assegura l’accés de tots els infants a l’educació en línia.

Institucions inclusives i compromeses amb la infància. Avaluar l’impacte de les normes sobre els infants, els adolescents i els seus drets com a mecanisme imprescindible per tenir-los en compte en tot moment i garantir una adequada presa de decisions, i formar sobre els drets de la infància i l’adolescència tant a professionals com també a infants i adolescents.

Escolta efectiva dels infants i adolescents. Garantir la seva participació per avançar en el compliment dels seus drets, disposar d’un pla per fomentar una cultura de la participació genuïna a tots els nivells i esferes de la seva vida –a l’àmbit educatiu, comunitari i en el sistema de protecció- prèvia cartografia de la participació infantil i adolescent a Catalunya.

De la protecció a les oportunitats per a la vida. Avançar en un sistema de protecció de la infància més garantista on la cura i el bon tracte estiguin al centre, especialment en el cas dels infants migrants no acompanyats. Impulsar més i millors mecanismes de detecció i denúncia de situacions de violència.

Compromís amb els dels infants d’aquí i d’arreu. Augmentar la dotació econòmica de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament, per tal d’arribar al 0,7% i que no es vegi reduïda per canvis polítics o en moments de crisi econòmica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article