Prop del 80% dels grups amb un alumne amb coronavirus no ha tingut un cas secundari

Un 76% dels professionals dels centres educatius participen en el cribratge després de Nadal, amb un 1,6% de positius


El 75,5% dels grups de convivència estable a les escoles amb un alumne amb coronavirus no van tenir un cas secundari durant el primer trimestre del curs. El percentatge de grups amb un sol cas índex s'eleva al 79% en aquest segon trimestre i supera el 80% a educació infantil, educació primària i cicles formatius.

Són dades que han presentat els departaments d'Educació i Salut en roda de premsa aquest dimarts per fer balanç del curs un mes després de la tornada de les vacances de Nadal; unes setmanes que transcorren en plena tercera onada de la covid-19. Pel que fa al cribratge amb automostres dels professionals dels centres educatius, ha tingut una participació del 76%, amb 112.377 proves fetes, i s'han detectat 1.790 positius (1,6%). En una roda de premsa conjunta aquest dimarts sobre l'evolució de la pandèmia a les escoles, Educació i Salut han sostingut que el seguiment de la covid-19 a les escoles demostra que el percentatge de casos secundaris dins de les aules és molt baix. A més, puntualitzen que un segon cas detectat en una aula no vol dir que sigui un contagi del primer, ja que podrien ser comunitaris els dos.

Davant d'aquestes dades, el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assenyalat que dins els grups estables en general "no hi ha contagis" i ha afirmat que això "vol dir que estan funcionant les mesures" a les escoles, com les pautes de ventilació, entre altres.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha demanat a la comunitat educativa no relaxar-se encara que la sensació sigui que la situació "va bé", perquè de fet, "va molt bé", ha dit. "Hem de continuar amb les mesures perquè les escoles continuïn sent un espai segur", ha esperonat el conseller, que espera que el curs vinent les mesures puguin ser "menys contundents", si bé encara n'hi haurà, ha augurat.

El 90% dels alumnes, a l'escola tots els dies després de Nadal

Després d'un mes de la tornada de les vacances de Nadal, el 90% dels alumnes han anat a l'escola tots els dies durant el segon trimestre i el 95% dels professionals han assistit al centre. Nou de cada deu grups estables han rebut classe presencialment. S'han confinat 27 centres, 9 dels quals són rurals; 17 escoles bressol i 1 d'educació especial.

Bargalló ha destacat que l'escola "no és un espai de propagació del virus", però sí que "és molt sensible amb el que passa a l'entorn i a la comunitat". "Quan els casos en la comunitat augmenten, a l'escola també. I quan baixen en l'entorn, passa el mateix a l'escola", ha indicat.

Els alumnes, "agents de salut"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha recalcat que des de l'inici del curs escolar s'han fet més d'1 milió de proves a les persones que pertanyen a l'entorn escolar, concretament 698.590 en el primer trimestre i 312.104 en el segon. Vergés ha subratllat que la "prioritat" és mantenir les "escoles obertes i segures".

Bargalló ha destacat que la presencialitat és "imprescindible" per garantir una "educació equitativa, social, comunitària, afectiva i també sanitària". En aquest sentit, ha afirmat que els alumnes són "uns agents de salut familiars i comunitaris molt importants", ja que el que aprenen a l'escola "ho porten a casa".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article