El sector de la discapacitat denuncia la “invisibilitat” del col·lectiu en la campanya i els programes electorals

COCARMI també es queixa de la presència “inexistent” de persones amb discapacitat en llocs de sortida de candidatures


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) denuncia la "invisibilitat" de les persones amb discapacitat o trastorn mental en la campanya electoral del 14-F. Segons Antonio Guillén, president del comitè, la discapacitat no és una prioritat en l'agenda dels partits ni en les propostes electorals fetes públiques en campanya ni tampoc en els seus programes.

"Cap partit polític, fins al moment, ha proposat res concret perquè no ens quedem enrere", assegura Guillén. A més, el sector es queixa que els actes són poc accessibles i falten materials electorals adaptats (Braille, lectura fàcil, interpretació en llengua de signes catalana, etc.) per afavorir la participació política del col·lectiu.

D'altra banda, COCARMI també lamenta la presència "inexistent" de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental en llocs de sortida en les diferents candidatures, malgrat ser el 8% de la població de Catalunya. "L'absència de persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental al Parlament de Catalunya és una oportunitat perduda per treballar per una societat inclusiva i cohesionada", assenyala el president del comitè.

Dret a vot

A més, des de COCARMI denuncien la manca de voluntat política per garantir que es pugui exercir el dret a vot en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. Celebren que la crisi del coronavirus hagi afavorit l'enviament del kit Braille a la persona que el sol·licita, ja que fins ara la persona amb discapacitat visual havia d'escollir la papereta al col·legi, amb la consegüent dificultat de garantir el vot secret.

Tot i aquesta millora, consideren que "s'ha perdut una oportunitat de ser més ambiciosos i compromesos amb el col·lectiu". Per altra banda, asseguren que continua pendent l'accessibilitat del vot per correu, així com l'accessibilitat cognitiva de les persones amb discapacitat intel·lectual en tot el procés electoral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article