Persones amb discapacitat i futurs arquitectes, junts per aconseguir uns comerços més accessibles a Barcelona

Participants del Projecte CASBA han analitzat 69 botigues i cinc equipaments de la ciutat 


Persones amb diverses discapacitats físiques i futurs arquitectes s’han unit per acabar amb les barreres dels comerços i equipaments de Barcelona, i sensibilitzar a la ciutadania i els botiguers sobre la importància de l'accessibilitat per afavorir l'autonomia de les persones amb diversitat funcional. Aquests són els principals objectius del projecte CASBA, una iniciativa que impulsa l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona i que aquest febrer ha conclòs la seva vuitena edició.

Tot i la pandèmia, en l’edició d’enguany han participat més de 120 persones, que en total han aconseguit analitzar 69 botigues i cinc equipaments de nou eixos comercials dels districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc i  Nou Barris.

El mètode d’aquest projecte pretén sensibilitzar als comerciants, però també als futurs arquitectes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), que en un treball conjunt amb les persones amb diversitat funcional, analitzen el nivell d’accessibilitat física i comunicativa dels comerços de la ciutat, oferint als botiguers propostes de millora, amb el suport de professionals de les universitats i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. 

Segons els impulsors de la iniciativa, s’empra la metodologia d’aprenentatgeservei, que fomenta el treball en xarxa i aporta beneficis a tothom qui participa del projecte. Per una banda, guanyen veu i visibilitat les persones amb discapacitat. D’altra banda, tant els estudiants com els comerciants es sensibilitzen amb les necessitats d’aquest col·lectiu. Els futurs arquitectes també reben una formació específica en accessibilitat. Pel que fa al comerç, es valoritza i millora, fent-lo accessible per a tothom.

D’altra banda, des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, apunten que el projecte té beneficis per a tota la ciutat en tant que contribueix a fer de Barcelona “una ciutat més inclusiva i més accessible”. “Hi guanyem totes i tots, les persones amb discapacitat, les persones grans, els i les comerciants i tota la ciutat”, ha manifestat Joan Ramon Riera, president de l’institut i regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, durant l’acte de cloenda d’aquesta edició. El projecte, va puntualitzar, “aposta per la vida independent de les persones i això implica la vida al carrer i al comerç”.

Des del seu naixement, el projecte CASBA ha analitzat l’accessibilitat de 29 eixos comercials dels districtes de la ciutat i 756 comerços de la ciutat.​

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article