Nova guia per millorar la qualitat de vida dels pacients amb fibromiàlgia

L’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida publica un manual amb informació sobre el dia a dia de la malaltia i recomanacions d’alimentació i oci

L'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ha publicat recentment un manual pràctic amb l'objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients amb fibromiàlgia i els seus familiars. 

El manual pràctic Conviure amb la fibromiàlgia ha estat elaborat per la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central del centre hospitalari i ofereix, entre altres, recomanacions sobre alimentació, hàbits saludables relacionats amb l'exercici físic, consells per millorar la qualitat de la son i la gestió de les emocions, a més de recomanacions per deixar el tabac i consells per abordar les alteracions sexuals, entre altres. La guia es pot consultar en línia.

El manual explica què es la fibromiàlgia, dona pautes per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i ofereix informació sobre drets i usos. Ha estat editada i coordinada pel reumatòleg i cap clínic de les unitats de Reumatologia i Síndromes de Sensibilització Central del Santa Maria, Lluís Rosselló, i per la infermera, professora i investigadora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria Pilar Montesó.

Segons ha explicat Rosselló, la guia vol donar resposta a algunes de les “moltes preguntes que genera la fibromiàlgia” utilitzant un llenguatge “senzill d'entendre”. Tot plegat, “amb l'objectiu de donar a conèixer tot allò que pot ser necessari per a conviure i adaptar-se a la malaltia”, afegeix. La fibromiàlgia és una malaltia crònica freqüent, que afecta sobretot a dones de mitjana edat i que té una forta repercussió sobre la salut, el benestar i la qualitat de vida de qui la pateix, ja que, segons Rosselló, “en moltes ocasions genera problemes personals, familiars, socials, laborals i econòmics”.

La iniciativa de publicar aquest manual ha comptat amb la col·laboració de Fibrolleida, la Universitat de Lleida (UdL), l'Institut de Recerca Biomèdica IRBLleida, el Consell Català de l'Esport i els serveis de Psiquiatria, Psicologia, Rehabilitació i Fisioteràpia, Infermeria i Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari Santa Maria.

Malaltia crònica

La fibromiàlgia és una malaltia crònica caracteritzada per dolor musculesquelètic generalitzat, amb una intensa hipersensibilitat a molts punts del cos sense alteracions orgàniques demostrables. Està considerada com a malaltia per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l'any 1992.

Aquesta malaltia afecta entre el 2 i el 5% de la població general, deu vegades més a les dones que als homes, entre els 20 i 50 anys d’edat. Forma part dels Síndromes de Sensibilització Central, juntament amb el Síndrome de Fatiga Crònica, la Sensibilitat Química Múltiple o la Hipersensibilitat Electromagnètica, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Mònica Igualada
1.

No podríeu posar l'enllaç on es pot llegir aquesta guia?

Gràcies

Mònica

  • 1
  • 0

Comenta aquest article