Les persones grans LGTBI pateixen doble discriminació: l’homòfoba i l’edatista

Un estudi publicat per la Diputació de Barcelona constata la invisibilitat social d’aquest col·lectiu


Les persones LGTBI pateixen una doble discriminació en arribar a la vellesa: l’homòfoba i l’edatisme. Així ho constata L’Envelliment i diversitats sexual i de gènere, un estudi exploratori de la situació de gais, lesbianes i dones trans de més de 60 anys a la demarcació de Barcelona, editat i publicat per la Diputació de Barcelona. 

L’objectiu de l’estudi és “donar visibilitat, reflexionar i apuntar reptes” entorn la realitat de les persones LGTBI majors de 60 anys, ja que justament, una de les conclusions de l’informe és la invisibilitat social que encara existeix respecte d’aquest grup, segons apunta la Diputació. 

La publicació, elaborada pel Grup de Recerca i Innovació en Treball social (GRITS) de la UB, la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, la Fundació Enllaç i l’Associació Encara en Acció, i coordinada per l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, analitza també el marc històric, demogràfic i institucional en què s’han desenvolupat les polítiques LGTBI a Barcelona. 

Així, l’estudi explora àmbits com les relacions, l’envelliment, la salut, l’autonomia i la discriminació d’homes gais, dones lesbianes i persones trans. Pel que fa a la discriminació, el treball posa de manifest que les persones grans LGTBI pateixen una doble discriminació: l’LGTBIfòbia i l’edatisme. A més de l’edat i de l’orientació afectivo-sexual i identitat de gènere, es presenten altres eixos de discriminació com el gènere, l’estatus serològic i corporal, el nivell de renda o laclasse social, i l’orgien, entre d’altres. També, segons les dones lesbianes entrevistades, hi ha encara incomprensió durant els processos de “sortida de l’armari” per part de les famílies i persones properes.

Gran desconeixença

D’altra banda, l’estudi també posa de manifest la gran desconeixença sobre les persones grans bisexuals, intersexuals, racialitzades o en situació de pobresa.

Pel que fa a l’envelliment, les persones participants, en general, expressen absència de malestars específics. Presenten una actitud activa respecte a la previsió de futur, però destaquen les expectatives negatives relacionades amb els serveis d’atenció, així com por a les desigualtats territorials i una certa precarietat econòmica.

Quant a l’àmbit de la salut i l’autonomia, destaca que la qualitat de vida de les dones trans més grans pot estar condicionada pels efectes adversos produïts pels processos d’hormonació actuals i passats, que poden coincidir amb tractaments antiretrovirals.

Pel que fa als homes gais entrevistats, es desprèn que encara ara el VIH està condicionant de forma profunda conductes sexuals i socials. En el grup de dones lesbianes es posa de relleu la invisibilitat social que encara existeix respecte d’aquest grup.

D’altra banda, l’estudi  també posa de manifest la gran desconeixença sobre les persones grans bisexuals, intersexuals, racialitzades o en situació de pobresa.

En l’àmbit dedicat als serveis, l’estudi destaca que els casals per a persones grans són percebuts com a no desitjables a causa de la rigidesa amb la qual es tracten els rols de gènere.

En relació a les polítiques i accions institucionals cap al col·lectiu LGTBI, l’estudi conclou que aquestes se centren especialment en les persones més joves i que, per tant, “caldria una millora en el tractament transversal”, adverteixen.

Per això, el treball conclou amb un seguit de propostes per a professionals i personal tècnic municipal sobre com poden ajudar a millorar la qualitat de vida de la gent gran LGTBI a través de formació, educació i sensibilització. En aquest sentit, en destaca la recomanació de la participació de persones LGTBI en tots els àmbits de disseny i execució de polítiques locals per a les persones grans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article