Més de 200 denúncies contra immobiliàries i portals que incompleixen la llei de regulació

El Sindicat de Llogateres llença una campanya per denunciar immobiliàries i portals per incompliment de la llei 11/2020 en anuncis de pisos de lloguer


La llei de regulació aprovada el 9 de setembre de 2020 té la funció d'aturar l'especulació amb els lloguers d'aquells municipis declarats com a àrees amb mercat d'habitatge tens. Malauradament, però, el Sindicat de Llogateres ha detectat que, en la majoria dels casos, els arrendadors, les immobiliàries i els portals com Idealista, Fotocasa o Habitaclia ignoren la nova llei a l'hora d'anunciar un habitatge per llogar.

Segons expliquen al Sindicat de Llogateres en un comunicat,  per tal que un anunci de lloguer sigui legal, aquest ha d'incloure obligatòriament tres dades. “En primer lloc, l’índex de referència de preu de lloguer, dictat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. En segon lloc, l'import de la renda del darrer contracte, que es pot sol·licitar a l'INCASÒL. I en tercer lloc, la superfície útil de l'habitatge, no la construïda, tal com s'indica a la cèdula d'habitabilitat (se'n pot obtenir una còpia a través d'Habitatge)”

Així doncs, si a un anunci de lloguer s'obvia qualsevol d'aquestes tres dades, o aquestes són incorrectes, es tracta d'un anunci fraudulent. Per denunciar-lo, assenyalen, “ens hem de dirigir a l'Agència Catalana del Consum, ja que és l'òrgan oficial que té la capacitat per sancionar els seus anunciants”.

Paral·lelament, el Sindicat de Llogateres ha facilitat una guia que qualsevol persona pot seguir per tal de realitzar la denúncia en nom del Sindicat, que acumula més de 200 denúncies tramitades a dia d’avui.

Sancionar els anunciants que incompleixen la llei de regulació

El Sindicat de Llogateres exigeix a la Generalitat de Catalunya i a l'Agència del Consum que sancionin les immobiliàries i els portals denunciats. El règim sancionador (Llei 18/2007, Art.118) dicta que, per aquest tipus d'infraccions, les multes suposen des de 3.000 fins a 9.000 euros. 

Pel que fa a les immobiliàries, el sindicat insta aquestes empresese i portals a que segueixin la llei de regulació. “Des del Sindicat de Llogateres no deixarem de denunciar qualsevol vulneració d'aquesta llei que garanteix el dret a l'habitatge de milers de catalans, i lluitarem per defensar-la amb totes les nostres forces”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Erika Barcelona
1.
Bon dia, una consulta, ja que veig que aquest article és bastant recent. Tenía entés que aquesta normativa ha sigut rebutjada finalment (ha sortit al BOE no sé si la setmana passada o aquesta). Llavors, ara per ara, aquesta informació ja ha quedat anul·lada/antiga, no? (no es pas una crítica, és que hi tinc varies lagunes d'informació amb aquesta iniciativa). Segons tinc entés, ara serveix per fer de guía a l'hora de ficar preus als inmobles, però els arrendataris ja no están obligats a tenir que ajustar-hi els preus, i per tant, no es pot denunciar ni fer cap acció més, oi? Estaría bé si tinguessim l'informació actualitzada, gràcies.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article