Famílies nombroses rebutgen el nou complement per maternitat a la pensió i el veuen com “una retallada encoberta”

La FANOC demana als diputats del Congrés que s’oposin a la reforma perquè “penalitza” les mares amb dos o més fills


L'associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) rebutgen el nou complement per maternitat en la pensió perquè creuen que “penalitza” les mares amb dos o més fills. Segons apunten en un comunicat, és “una retallada encoberta” per a les mares perquè se'ls reduirà el complement de maternitat entre un 10% i un 70% en funció del nombre de fills i la base de la seva cotització. 

Segons alerten, la retallada és més gran com més gran és el nombre de fills. Segons els càlculs de les organitzacions totes les dones amb pensions de 1.100 euros i dos fills pateixen una pèrdua econòmica en la pensió, tot i que serà més gran en el cas de les famílies nombroses amb tres fills o més. Així, una mare de tres fills amb una pensió de 1.100 euros veurà retallada la seva pensió en més de 400 euros a l'any i si té quatre fills rebrà 800 euros menys que amb el sistema anterior.

FANOC insisteix que el nou model és “una retallada encoberta” de la pensió. Les úniques beneficiades, asseguren, són les mares amb un fill, que en el model anterior no percebien cap complement i ara sí. L'entitat veu “intolerable” que aquesta compensació vagi en detriment del complement a les mares amb més fills.

L'entitat també critica que hi hagi un límit en la quantia del complement, que equival a tenir quatre fills, i lamenten que això suposa que en el cas d’haver tingut cinc o més fills només es comptaran els quatre primers. “Més de 21.000 famílies es sentiran discriminades”, avisen.

Suport dels partits

D'altra banda, les entitats s'han estat reunint des de la setmana passada amb representants de diversos partits polítics a l'Estat per demanar-los suport perquè no tiri endavant. El decret llei ja ha estat aprovat pel govern espanyol i es preveu que es debati al Congrés el dijous que ve.

“Confiem que el govern sigui conscient de l’error que comet amb milers de dones, que recapaciti i corregeixi el sistema que ha dissenyat per no perjudicar les dones amb més fills, que són les que major bretxa de gènere han patit i les que més estan aportant al sistema, precisament per mantenir les pensions de tots”, diuen en un comunicat.

Les organitzacions consideren “paradoxal i tremendament injust” que l'objectiu de l'executiu sigui reduir la bretxa de gènere a causa de la maternitat i en canvi “es tracti pitjor a les dones que més fills han tingut”.

Les entitats han convocat una concentració aquest dimarts davant del Congrés i han obert una campanya de recollida de signatures.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article