Entitats contra la pobresa energètica es concentren arreu de l’Estat per denunciar la desprotecció de milers de famílies 

L’Aliança contra la Pobresa Energètica critica la passivitat de les administracions davant la seu d’Endesa a Barcelona


Sota el lema ‘Per una nova normalitat sense talls de subministraments. L’energia és un dret, no un negoci’ desenes d’entitats que lluiten contra la pobresa energètica s’han concentrat en diverses ciutats arreu de l’Estat espanyol aquest dimecres al vespre per denunciar la desprotecció de milers de famílies víctimes d’aquest tipus d’exclusió, en el marc de la Setmana Europea de lluita contra la pobresa energètica.

Davant la seu d’Endesa a Barcelona, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i altres plataformes i entitats veïnals, han criticat la passivitat de les administracions per fer front a aquesta problemàtica, i en concret, han assenyalat directament al Govern estatal i la “greu vulneració de drets” que promouen les companyies energètiques.

Durant la concentració, les entitats han advertit que milers de persones “viuen angoixades” davant el que pot ocórrer una vegada finalitzi l'actual moratòria de subministraments, que venç el pròxim 9 de maig. L'Executiu de Pedro Sánchez, recorden, malgrat prohibir les interrupcions per impagament en el cas de famílies vulnerables que compleixin amb els requisits de renda per obtenir el bo social elèctric, “no ha previst mesures per evitar l'acumulació de deute per part d'aquestes”. Per això, les entitats han alertat que al maig es pot propiciar una “onada” de talls de subministraments, una vegada que les companyies energètiques tinguin l'opció d'interrompre el subministrament d'aquelles llars amb factures impagades.

En aquest sentit, des de les entitats han recordat que fa temps van facilitar una sèrie de propostes al Ministeri per a la Transició Ecològica, encapçalat per Teresa Ribera, que passen per la implementació del principi de precaució, un mecanisme que obligaria les companyies subministradores a preguntar sobre la situació de la família abans de qualsevol tall per impagament i a garantir el seu subministrament en el cas que es trobi en situació de vulnerabilitat. “Aquesta mesura hauria d'anar acompanyada d'un període de carència sense talls fins a la seva implementació definitiva i d'una redefinició de la figura del consumidor vulnerable a fi de protegir més famílies” asseguren des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, en un comunicat.

Així mateix, els talls que aquest hivern i plena onada de fred s’han viscut a molts barris de tota la geografia espanyola han centrat part de les protestes. Barris com els del Raval, Torre Baró o Trinitat Nova a Barcelona, Sant Roc a Badalona, la Font de la Pólvora a Girona, o Culubret, a Figueres —per citar només els afectats a Catalunya— han hagut de patir reiteradament talls dels serveis sense rebre “una resposta adequada” per part de les companyies propietàries de la xarxa de distribució, tal com es va denunciar ahir davant la seu d’Endesa. 

Deixadesa de les administracions i les empreses energètiques 

“Tots aquests barris tenen en comú una evident deixadesa de funcions per part de les companyies distribuïdores, e-distribució, del Grup Endesa, qui eludeix qualsevol responsabilitat sobre l'estat de les xarxes i s'escuda en unes suposades connexions irregulars”, assenyalen des de l’Aliança. “Mentrestant, les veïnes sofreixen talls, sovint diàriament, i en molts casos són ignorades per l'Administració”, critiquen.

En aquest sentit, van aprofitar l’acte d’aquest dimecres per “exigir solucions a les autoritats autonòmiques, que són les competents en matèria d'inspecció i sancions en l'àmbit de la distribució elèctrica”, així com al Ministeri per a la Transició Ecològica “com a màxima institució en l'Estat en matèria energètica”. “La ciutadania paguem cada any en les nostres factures milions d'euros en concepte de retribucions a l'activitat de distribució i és inacceptable que les companyies responsables no mantinguin adequadament les seves xarxes, perjudicant en molts casos als barris més humils de les nostres ciutats i pobles”, sostenen.

A banda, des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica van voler denunciar també la situació dels milers de famílies de la Canyada Real, a Madrid, que fa més de tres mesos que no tenen llum en ple hivern. “Tant Naturgy com totes les administracions implicades, i en particular el Govern de Madrid, els neguen l’accés al subministrament elèctric”, apunten, tot recordant que hi ha uns 2.000 menors afectats. 

“Des de les entitats socials sabem que la pobresa energètica mata i no podem tolerar ni una mort més per la seva culpa. En aquest sentit, s'estima que la precarietat energètica podria ser responsable d'unes 7.100 morts prematures a l'any en l'Estat espanyol. En plena pandèmia i de manera permanent en la volta a la normalitat, exigim un futur sense talls de subministrament on no es faci negoci amb els nostres drets”, van clamar, per finalitzar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article