La bretxa salarial baixa vuit dècimes a Catalunya i se situa en el 22,2% l’any 2018

La diferència entre el salari mitjà anual dels homes i les dones encara és de 6.350 euros


La bretxa salarial a Catalunya es va situar en el 22,2% l'any 2018, vuit dècimes menys respecte a l'exercici anterior. Segons les dades presentades aquest divendres per l'Observatori del Treball i Model Productiu del Departament de Treball, resultat de l’estudi La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones,la diferència entre el salari mitjà anual dels homes i les dones és de 6.350 euros.

En concret, el sou mitjà masculí és de 28.640 euros anuals, mentre que el sou mitjà femení és de 22.290 euros anuals. Tot i que la bretxa s'ha escurçat en 3,8 punts percentuals entre 2014 i 2018, el Departament de Treball destaca que la desigualtat salarial continua sent “una de les manifestacions més punyents de la discriminació que pateixen les dones en el món laboral”.

Altres dades destacables de l’informe és que les diferències salarials entre homes i dones s’amplien al llarg de la vida laboral. Les dones assoleixen el seu màxim salarial entre els 35 i 44 anys (23.847€) i els homes l’aconsegueixen a partir dels 55 anys (32.313€).

Pel que fa al nivell formatiu, les dones tenen pitjors salaris en tots els nivells, destacant la diferència entre les persones menys formades, les que tenen educació primària, on el salari brut mitjà anual de les dones és un 34,7% al dels homes.

Per tipus de jornada laboral, la bretxa salarial de gènere és més alta en el temps parcial (16,3%) que en el temps complet (14,3%), la qual cosa evidencia que les feines ocupades per dones a temps parcial són menys valorades.

En relació amb el tipus de contracte, les desigualtats salarials per sexe són de major magnitud entre les persones que treballen amb contracte indefinit. Les dones cobren un 24,3% menys que els homes amb contracte indefinit enfront del 7,6% quan tenen contracte temporal.

Segons admet el departament, per posar fi a la discriminació salarial de les dones “és necessari el treball de tots plegats”. En aquest sentit, apunten que s’han d’establir mesures des de la concertació social, administració, empreses i agents social. Així, també destaquen com a molt important la negociació col·lectiva entre patronals i sindicats.

“S’ha de fer per una qüestió de justícia social, com a societat avançada i democràtica, però també per millorar l’eficiència i el desenvolupament de la nostra economia, com un factor de competitivitat empresarial i de millora de la qualitat en el treball”, conclouen des del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article