Veïns del barri barceloní de Sant Andreu cullen 800 quilos de taronges dels carrers per fer melmelada

Una part dels diners que s’obtinguin de la venda de confitura es destinaran a una entitat social


Diverses entitats del barri barceloní de Sant Andreu han recollit aquest dissabte al matí 800 quilos de taronges amargues dels carrers que permetran fer uns 3.000 pots melmelada.

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que la confitura serà analitzada pel laboratori de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i ha recordat que “el consum de fruits urbans no està indicat sense valorar la seva seguretat alimentària”. L'alumnat d'una escola del barri serà l'encarregat de decidir, a través d'un procés participatiu a l'aula, a quina entitat social destinen una part de la confitura. Aquesta acció s'emmarca dins el programa Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 i pretén fomentar l'aprofitament alimentari.

L’acció s’ha dut a terme sota la coordinació de la Fundació Espigoladors, que han espigolat els arbres fruiters dels carrers del nucli antic del barri de Sant Andreu de Palomar. En total hi han participat 25 voluntaris de la Xarxa d'Economia Solidària, les cooperatives de consum El Borró i El Borronet, la SCE La Lira, l'Ateneu L'Harmonia i l'AVV Sant Andreu de Palomar.

La recollida ha començat amb una breu formació a peu de carrer, a càrrec de la Fundació Espigoladors, sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i sobre les tècniques de collita per a aquest producte.

Les taronges amargues recollides s'han traslladat a l'obrador de la Fundació Espigoladors qui, sota la marca de conserves vegetals im-perfect®, elaborarà una melmelada 100% natural. Aquest obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, és un laboratori d'innovació a favor de l'aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d'exclusió social.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte que compta amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on es poden trobar més de 1.100 exemplars d'aquest arbre fruital, és a dir, un 35% del total de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article