Barcelona accelera la pacificació d’entorns escolars i preveu fer 66 actuacions aquest any

La Revolta Escolar veu “insuficients i limitades” les actuacions i reclamen canvis “generalitzats” a tots els centres de la ciutat


L'Ajuntament de Barcelona accelera la pacificació d'entorns escolars a la ciutat i preveu fer 66 actuacions aquest any en el marc del programa Protegim les Escoles. L'any 2020 ja es van pacificar els entorns de 26 centres i, si es completen les actuacions previstes per aquest any, es tancarà el 2021 amb un centenar d'entorns pacificats.

La Comissió de Govern del consistori va aprovar la setmana passada el gruix dels projectes executius, de manera que 52 d'aquestes escoles es faran entre juliol i agost, aprofitant l’aturada de l'activitat a les aules per les vacances d'estiu. La resta de projectes per arribar a les 66 escoles es definiran properament. En total, l'Ajuntament destinarà 4,46 milions d’euros a totes les obres de 2021.

En línies generals, les actuacions es basen en la pacificació del trànsit, la millora de l'habitabilitat i la visibilitat de l'espai i es fan intervencions tant estructurals com tàctiques. Els projectes inclouen actuacions per eliminar carrils de circulació i pacificar carrers amb prioritat pel vianant. D'aquesta manera, es guanyen també metres quadrats d’asfalt que passaran a ser espais d'estada on s’hi instal·laran bancs i elements de joc. A més, als nous espais s’implantaran mesures per reduir la velocitat dels vehicles com ara modificacions de les fases dels semàfors, instal·lació de coixins berlinesos i voreres passants.

Un lloc “segur i ple de vida”

En les darreres setmanes ha tornat als carrers de Barcelona una ‘revolta escolar’ per acabar amb l'excés de contaminació als entorns educatius, amb diverses associacions que han protagonitzats talls de trànsit simultanis. Amb aquest programa, el govern municipal vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir de manera prioritària els infants i fer de les escoles i el seu voltant un lloc “segur i ple de vida”.

Segons el consistori, les actuacions fetes durant el 2020 han tingut “molt bona rebuda” per part de les comunitats educatives, ja que també permeten organitzar millor les entrades i sortides i mantenir la distància de seguretat entre alumnes en l’actual situació de pandèmia. A més, els veïns fan ús de les zones guanyades. A finals d'aquest any, un total de 92 centres disposaran d’un espai urbà pacificat amb l'objectiu que els infants i les famílies respirin un aire de més qualitat i disposin de més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

En total, entre 2020 i 2021 les obres als entorns d'aquestes escoles on ja s'ha actuat o s'actuarà els propers mesos arribaran a 31.845 alumnes i suposaran una inversió global de 5,92 milions d'euros. També s'haurà pacificat un mínim de 16 carrers i s'haurà guanyat 14.150 m2 a l'asfalt, que seran més un cop es concretin els projectes executius dels centres que s’estan definint actualment.

Per escollir l'ordre d'actuacions, s'han tingut en compte factors com ara prioritzar els infants de 0 a 12 anys, escoles en punts complicats de seguretat viària, demandes dels districtes, centres amb més necessitat d'impuls o si són escoles amb una alta contaminació ambiental.

De fet, l'Ajuntament i l'Agència de la Salut Pública de Barcelona han dissenyat una pla de monitorització de les diferents actuacions als entorns de les escoles protegides per avaluar-ne els resultats. Com a part del pla, es prendran dades en 9 entorns escolars abans i després de les intervencions per analitzar l’impacte en la qualitat de l'aire i del soroll.

D'una banda, s'ubicaran difusors passius per mesurar el diòxid de nitrogen (NO2), el principal contaminant relacionat amb les emissions del trànsit, i de l'altra s'instal·larà una unitat mòbil de control atmosfèric per mesurar els nivells de NO2 i partícules.

Revolta Escolar pensa que les mesures són “insuficients”

Les 58 associacions de famílies d'alumnes d'escoles de Barcelona mobilitzades per l'anomenada Revolta Escolar veuen “insuficients i limitades” les actuacions del pla de pacificació d'entorns escolars de Barcelona. A través d'un comunicat difós per la plataforma veïnal Eixample Respira, les entitats han celebrat l'acceleració de les actuacions, però han considerat que si es pot actuar en 66 centres, també es pot fer a “la resta”. “És una qüestió de voluntat política i no d'impediments tècnics”, han considerat. Les entitats diuen que no entenen per què “el govern municipal continua tenint reticències a fer aquests canvis de manera generalitzada” ni perquè l'oposició “no els reclama”.

Les AMPA i les AFA han demanat al govern de Colau “actuar urgentment”. “Una ciutat que no pot garantir la salut dels seus infants és un projecte fracassat”, han etzibat tot reiterant que “cal canviar l'actual model de mobilitat per apostar per una ciutat que prioritzi la salut, el benestar i la seguretat dels nostres infants, i no un mitjà de transport minoritari, no eficient i insostenible”.

“No podem posposar ni un minut més la resta d'actuacions reivindicades i que avui no s'han anunciat”, conclou el comunicat tot recordant que la Revolta Escolar continuarà el 26 de febrer tallant el trànsit de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article