‘Jo tampoc estic bé’, la campanya que vol trencar els estigmes en salut mental

Obertament vol reivindicar la necessitat de demanar ajuda en un context en què s’han disparat els casos de depressió o ansietat


L'associació Obertament vol trencar amb les barreres de l'estigma en salut mental, especialment en un context en què s'han disparat els casos de depressió o ansietat arran de la pandèmia. Per això, posa en marxa la campanya ‘Jo tampoc estic bé’, que té com a objectiu interpel·lar a les persones per què reflexionin sobre la pròpia salut mental.

La campanya, que comença aquest dilluns i durarà fins al 31 de març, persegueix la idea de trencar tabús i pretén empoderar a les persones mitjançant el reconeixement del seu malestar i reivindicant la necessitat de demanar ajuda.

Segons explica l'associació, la campanya es basa en el concepte de “l'honestedat i l’empatia radicals”. “El nom de la campanya, Jo tampoc estic bé il·lustra amb contundència les dificultats en reconèixer com i quan no s’està bé; i el subtitular, ‘I tu, com estàs?’, formula una pregunta al públic per què s'interrogui sobre com està de manera sincera, i demanar ajuda en cas que sigui necessari”, apunten en un comunicat.

La campanya compta amb testimonis de diferents edats i casuístiques i es difondrà a través de diversos mitjans. A més, inclou la instal·lació d'un mur al Parc de la Ciutadella, a Barcelona, que visibilitza els tabús i prejudicis que envolten la salut mental. El president d'Obertament, Israel Molinero, afirma que “és molt urgent que es prengui consciència de la salut mental, posant de relleu les barreres com son els prejudicis i la por a les conseqüències de l'estigma”.

Segons l’OMS, l’estigma per raó de salut mental és un problema global que demana la lluita i la implicació de les societats. “El problema de l’autoestigma arriba quan assumim els estereotips i prejudicis socials com a propis. Això provoca que ens autolimitem i tinguem baixa autoestima o manca d’expectatives de recuperació. I que, per tant, demorem el moment de demanar ajuda”, recorda Obertament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article