La CGT, Sindillar, IAC i el Sindicat de Periodistes criden a la vaga general feminista el 8 de març

Denuncien la precarització de les dones i la “falsa conciliació” sota el paraigües del teletreball


La Confederació General dels Treballadors (CGT), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Sindillar i el Sindicat de Periodistes criden a la vaga general feminista el proper 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

La CGT i la IAC han registrat aquest dilluns el preavís de vaga general al Departament de Treball, amb el suport dels altres dos sindicats i organitzacions feministes. Segons ha explicat Rosalia Molina, de la CGT, convoquen una vaga de 24 hores i preveuen concentracions estàtiques arreu de Catalunya pel dia 8, que cau en dilluns, a les set de la tarda.

Molina ha indicat que des del moviment feminista ja s'ha descartat fer una manifestació a l'estil d'altres anys per la situació d'emergència sanitària. Per això, es faran concentracions estàtiques replicades “a totes les poblacions i barris”. A banda, també preveuen fer una passejada de dones el dia anterior, el diumenge 7 de març, per “recuperar” espais i reivindicar que les dones visquin “tranquil·les”. Tot i això, el lema i el calendari final de mobilitzacions i concentracions s'anunciarà més endavant per part dels moviments i les organitzacions feministes.

Assumpta Barbens, de la IAC, ha apuntat que era “imprescindible” convocar vaga un any més i ja ha apuntat que “òbviament” els sectors essencials, molts d'ells feminitzats, posaran uns serveis mínims d'un 90%.

Precarització, cures i conciliació

Segons Molina, la pandèmia ha donat més visibilitat a la precarització de les dones, especialment les migrades, i ha donat lloc també a situacions de violència de gènere i una “falsa conciliació familiar i laboral sota el paraigües del teletreball”. Alhora, la pandèmia ha demostrat també que les cures les assumeixen en major part les dones. “Volem que aquesta vaga sigui visible perquè el treball de cures estigui repartit entre tota la societat i posar les dones i la vida al centre”, ha indicat.

Per la seva banda, Barbens ha assegurat que davant l'actual crisi de la Covid-19 es torna “absolutament necessària” la vaga i ha indicat que és “indispensable” el reconeixement de les tasques de les cures. Segons ha remarcat, les conseqüències “directes” de la crisi actual recauen “com una llosa” sobre les dones, que suposen el percentatge més alt dels acomiadaments i els ERTO, així com entre els sol·licitants d'ajuda. “El 8 de març, tot i les restriccions i mantenint totes les mesures de seguretat, cal que estiguem fermament presents”, ha conclòs.

Lisette Fernandez, de Sindillar, ha denunciat les conseqüències de les lleis d’estrangeria per les dones migrades i ha exigit tots els drets per a les treballadores de la llar i les cures. També ha expressat la urgència d'un sistema públic de curs i ha lamentat que no tinguin atur ni plena integració a la Seguretat Social per les pensions.

Per últim, Laia Serra, secretària d'igualtat del Sindicat de Periodistes, ha recordat que en l'àmbit del periodisme i la informació, les dones comunicadores encara pateixen bretxa salarial, molta més precarietat, a més d'un tractament “sexista” de la informació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article